Rengârenk ve otantik Çomakdağ köyü

Muğla Milas'da bulunan Çomakdağ köyü, atalarından miras kalan tüm gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çabalıyor. Otantik bir köy olan Çomakdağ’ın kadınları da renkli görüntüleriyle büyük ilgi çekiyor.

Fotoğraflar: Milas Kaymakamlığı sitesi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yaklaşık 500 yıllık gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı, Muğla’nın Milas ilçesi köylerinden Çomakdağ, özgün yapısını koruyabilmiş, olağan günlük yaşamın kadınların kılık kıyafetinde, düğünlerinde, taş evlerin ilginç bacaları ve süslü ahşap kapılarında, mutfaklarında pişen yemeklerinde yüzlerce yıllık geçmişle bağların koparılmadan sürdürülebildiği ender yerlerden. Köy, birçok habere konu olmuş, fotoğraf turları ve kültürel turların rotaları arasına girmiş. Köye her mevsim yerli ve yabancı turist akın akın geliyor.

Çomakdağ Köy Konağı

ÇOMAKDAĞ’A NASIL ULAŞILIR?

Çomakdağ, Muğla’ya seksen, Milas ilçesine on dört kilometre mesafede. Beşparmak Dağları üzerindeki dağ köyüne dar bir yoldan tırmanarak ulaşılıyor. Köyün meydanında, büyük dut ağaçlarının gölgelediği köy kahvehanesi bulunuyor. Burada dinlenerek köyle ilgili bilgileri çoğu orta yaş üzeri köy sakinlerinden aldıktan sonra köyü gezmeye başlayabilirsiniz.

YÖRÜK KÖYÜ

Köy girişinde bulunan bilgilendirme tabelasına göre Çomakdağ, 500 yıl kadar önce Oğuz Türklerinin Onoklar boyu tarafından kurulmuş bir yörük köyü. 300 haneli köyde okuryazar oranı yüksek ve üniversite eğitimi görenlerin sayısı da oldukça fazla. Köyün esas geçim kaynağı zeytincilik başta olmak üzere tarım ve hayvancılık. İpek böceği yetiştirilerek kıyafetler için gerekli ipek elde ediliyor ve el tezgâhlarında dokuma işi sürdürülmeye çalışılıyor.

EVLERİ

Az sayıda olduğunu göreceğiniz süslü ahşap kapıları ve tavanı olan, baca sayısı ile oda sayısı eşit olan evlerin bazı bacalarında yarım ay ve kartal başı figürü bulunuyor ve doğu yönünü gösteriyor. Köyde taş ustalarının azalması ve ekonomik nedenlerle beton ve kerpiç evlerin yaygınlaştığı anlatılıyor.

Köyde yapacağınız gezide size rehberlik etmek isteyen çocuklar bulunuyor ve köyü gezerken size köyle ilgili bazı bilgileri aktarıyorlar. Köyde gezip görebileceğiniz tarihî eser ve mimari değere sahip fazla bir şey yok. Yakın zamanda yapılmış bazı evlerin bacaları ve ahşap kapı ve pencerelerin ilginç motifli süslemeleri, merdiven dayanarak çıkılan eve giriş kapıları az sayıda kalmış ev görülebiliyor.


RENGÂRENK OTANTİK KIYAFETLİ KADINLAR

Köyün içinde ipek kumaştan yapılmış ve rengârenk otantik kıyafetler giymiş kadınları ve kız çocuklarını, başlarındaki “çemperi” denen ipek örtüye taktıkları çiçeklerle görebiliyorsunuz. Hatta bazı erkeklerin de gömlek ceplerine veya şapkalarına çiçek taktığını da görebilirsiniz. Köyde kadınların kendilerinin yaptığı yöresel köy kıyafeti giydirilmiş bez bebekler, boncuk işlemeli bileklikler, yemeniler satılıyor.

Çomakdağ kadınları, kına merasimi
DÜĞÜN EĞLENCELERİ

Köyde asker uğurlama ve sünnet törenleri dışında asıl ilginç olan ise dört gün süren geleneksel düğünler. Düğünleri izlemeniz biraz şansa bağlı olsa da yaz mevsiminde tur şirketiyle ve grup olarak giden turistler için paket program hâlinde üç dört saatlik temsilî düğün gösterisi düzenleniyor ve karşılığında belli bir ücret alınıyor.

KONAKLAMA SEÇENEKLERİ

Köyde otel veya pansiyon işletmesi olmadığı için bazı evlerde ve köy konağında sınırlı sayıda ziyaretçi ağırlanabiliyor. En yakın yer olan Milas’a giderek otel ve pansiyonlarda kalınabilir. Köyde restoran yok fakat gözleme ve ayran gibi yiyecek ve içecekler satılıyor. Ünlü Çaykama tepsi böreği ise sipariş üzerine pişiriliyor. Çomakdağ Tanıtım Derneği’ne ve köy muhtarlığına önceden bilgi verilirse kişi sayısına göre yemek hazırlatma ihtimaliniz var.

Not: Fotoğraflar Milas Kaymakamlığı’nın internet sitesinden alınmıştır.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)