Rekor sıcaklık Columbia Nehri'ndeki somonları öldürüyor

Columbia Nehri’ndeki somonlarda termal stresle ilişkilendirilen kırmızı yaralar ve beyaz mantarların oluştuğu görüntülendi. Columbia Riverkeeper yetkilisi, "Bu, insan kaynaklı bir sorun" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzeybatı Pasifik'te rekor kıran sıcak hava nedeniyle, Columbia Nehri’ndeki somonların vücutlarında termal stresle ilişkilendirilen yaralar ve beyaz mantarların ortaya çıktığı belirtildi. Columbia Riverkeeper isimli sivil toplum kuruluşu tarafından yayınlanan su altı görüntülerinde, somonlarda kırmızı lezyonlar oluştuğu kaydedildi.

'DOĞAL OLMAYAN SEBEPLER YÜZÜNDEN ÖLÜYORLAR'

Yumurtlama alanlarına dönmeye çalışan balıkların yüksek sıcaklardan kaçmak için beklenmedik bir şekilde rota değiştirdiğini aktaran Columbia Riverkeeper Direktörü Brett VandenHeuvel, Columbia Nehri’ne gelen somonların termal stres nedeniyle öleceğini söyledi. İklim değişikliğinin durumu 'en uç noktaya taşıdığını' belirten VandenHeuvel, "Hayvanların, doğal olmayan sebepler yüzünden öldüğünü görmek çok üzücü. Bu, insan kaynaklı bir sorun" dedi.

 

'38 DERECE ÜZERİNDE MARATON KOŞMAYA BENZİYOR'

Görüntülerin, su sıcaklığının 21 dereceyi aştığı bir günde kaydedildiğini söyleyen yetkili, bu durumun 38 derece üzerindeki sıcaklıklarda maraton koşmaya benzediğini ifade etti. VandenHeuvel, doğrudan harekete geçilmediği takdirde başka yerlerde de benzer durumların ortaya çıkacağı konusunda uyarıda bulundu. (DIŞ HABERLER)