Rekabet Kurumu'ndan Google'a 296 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, arama sonuçlarında rakiplerini dışladığı gerekçesiyle Google'a 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rekabet Kurumu, arama ve konaklama fiyatı sorgularında Google'ın kendi hizmetlerini bu alanlarda hizmet veren diğer şirketlerin önüne koyduğu gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Soruşturmanın sonunda Google Reklamcılık ve Pazarlama, Google International, Google LLC, Google Ireland ve Alphabet'e 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası verildi.

Google avukatları, Mart ayının sonunda söz konusu iddialara karşı sözlü savunma yapıp rekabet kurallarını ihlal etmediklerini ileri sürmüştü. Rekabet Kurumu, Google'a ve bağlı olduğu şirketlere 2020 yılında da iki büyük ceza kesmişti. 

İlk ceza Google'ın arama hakimiyetini kullanarak çevrimiçi pazardaki faaliyetleri zorlaştırdığı gerekçesiyle kesilmişti. Google'a 98 milyon liralık ceza verilmişti. 

Rekabet Kurumu Google'a bir cezayı da Adwords reklamları nedeniyle kesmişti. Açıklanan kararda 'genel arama sonuçlarının en üstüne, reklam niteliği belirsiz olarak ve yoğun bir şekilde metin reklamlarına yer vererek kendisine reklam geliri getirmeyen organik sonuçların içerik hizmetleri pazarındaki faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği' ifadelerine yer verilmişti. Rekabet Kurumu bu soruşturma nedeniyle Google'a 197 milyon lira ceza kesmişti. (HABER MERKEZİ)