Refik Anadol'dan eleştirilere yanıt: Bir gün de sizin işlerinizi tartışalım be!

Eleştirmen Jerry Saltz'ın, eserleri hakkında "Müziği keserseniz sadece sıradan bir ekran koruyucu" dediği sanatçı Refik Anadol, "Ben herkesim, sen hiç kimse değilsin" ifadelerini kullandı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dijital medya sanatçısı Refik Anadol ile Pulitzer ödüllü eleştirmen Jerry Saltz arasındaki tartışma sosyal medyada gündem oldu. 

New York dergisinin kıdemli sanat eleştirmeni Saltz, Refik Anadol’un ABD’deki sergisiyle ilgili "Refik Anadol’un milyonlarca dolarlık sıkıcı vasat gösterisi, derme çatma ve aynalardan oluşan bir salondan ibaret. Kısaca yutturmaca sanatını değiştiriyor. Müziği keserseniz sadece sıradan bir ekran koruyucu. Bana hava hoş. Bütün sanatçıların başarılı olmasını isterim. İyi, kötü ve çok kötü" mesajını paylaştı.

Refik Anadol da eleştirmene yanıt verdi. Anadol, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Sözlerinin benim için hiçbir anlamı yok. Benimle hiç konuşmadın, stüdyomu hiç ziyaret etmedin, kim olduğuma, neden ve nasıl sanat yarattığıma dair hiçbir fikrin yok. Ama şunu söyleyeyim, eserlerimi kalbimle yaratıyorum! Ve bunu öğrenmek için ÇALIŞMALISIN, ARAŞTIRMALISIN, KONUŞMALISIN! Geldiğiniz dünya değişti! Yeni dünya aydınlık, yeni dünya kapsayıcı, yeni dünyanın kapıları yok! Ben, benim topluluğumu ifade ederim! Herkes, herhangi biri, her yaş ve her kültür için sanat yapıyorum! Ben herkesim! Sen hiç kimsesin!”

ELEŞTİRMEN JERRY SALTZ: REFİK ANADOL'UN ÇALIŞMALARINI VASAT BULUYORUM'

Eleştirmen Saltz, Anadol'a şu yanıtı verdi: "Canlarım, hakkında yazmadan önce asla 'sanatçıyı ziyaret etmem'. Hakkında yazmadan önce asla sanatçıyla konuşmam. Ayrıcalıklı olmayan diğer izleyiciler gibi ben de olabildiğince özgür ve doğru tepki vermek istiyorum. Kendi başıma. Gördüğümü söyleyeceğim. Eğer aynı fikirde değilsen tamam."

Saltz ayrıca "Refik Anadol’un çalışmalarını sevmiyorum ve nedenini de tam olarak söyledim. Yapay zeka sanatını seviyorum. Tüm araçları ve teknolojileri seviyorum! Ben yalnızca bir sanatçının eserini malzeme ve araçlarıyla ilgili olarak eleştiriyorum. Siz onu seviyorsanız bu sizin için güzel. Ben vasat buluyorum" mesajını da yayınladı.

Saltz, bir başka paylaşımında da Anadol'un çalışmalarına benzer bir görüntüsünü "Bu benim. Refik Anadol’dan çok daha iyi" notuyla paylaştı.

Sosyal medyada Saltz’ı stüdyosuna davet eden Anadol ise, son mesajında “İnsanlar ŞİMDİ Jerry Saltz ile güzel bir diyalog içinde olduğumuzu bilmiyorlar! Bu kamusal diyaloğa katıldığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Dijital alanda çalışan her sanatçıya en iyi dileklerimi sunuyorum! Bu şekilde hep birlikte büyüyoruz. Gelecek parlak!" yazdı.

REFİK ANADOL: BİR GÜN DE SİZİN İŞLERİNİZİ TARTIŞALIM

Refik Anadol, sonraki paylaşımında ise, "Sevgili dostlar, ülkemizin kötü kaderi 'bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olanlar', sanat kritiğine verdiğim cevabı 'eleştiriyi hazmedemedi' olarak algılamışlar. Aslında bunun stratejik olduğunu, yapay zeka+dijital sanatın dünya literatüründe tartışıldığını da o güzel akıllarıyla kavrayamamışlar. Hatta Jerry ile post sonrası barıştığımızı ve dijital sanat için pozitif fikirleri ve daha fazlasını da hayal edememişler. Diyaloğumuzun üçüncü kişileri; bir gün de sizin işlerinizi tartışalım be! Buralar sizsiz olmuyor" ifadelerini kullandı.