Red Bull yetkilisinin dünyaca ünlü dağcıya Hakkâri 'uyarısı'na suç duyurusu

İHD Hakkâri Şubesi, Red Bull yetkilisinin Hakkâri'ye gitmek isteyen dünyaca ünlü dağcı Fabian Lensch’e gönderdiği, "Türkiye'de kaçınmanız gereken tek şehir Hakkâri” mesajına suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Red Bull'un Türkiye'deki bir yetkilisinin, Hakkâri'ye gitmek ve video çekerek kentin tanıtımını yapmak isteyen dünyaca ünlü dağcı Fabian Lensch’e gönderdiği e-postadaki, "Türkiye'de 81 şehir var ve kesinlikle kaçınmanız gereken tek şehir Hakkâri” ifadelerine tepki gösterilerek Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Hakkari’ye yönelik ırkçı söylemler kullanıldığını belirterek RedBull ve çalışanı hakkında Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. İHD'nin konunun takipçisi olacağı vurgulandı.

HDP Hakkâri Milletvekili Dr. Sait Dede, Red Bull Türkiye yetkilisinin sözlerine tepki gösterdi. Dede, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Pazarlama müdürünüz, dağcılara Hakkâri’ye gitmemeleri gerektiğini salık veriyor. Bu ırkçı müdürünüz ve hezeyanları hakkında kamuoyuna bir açıklamada bulunacak mısınız?” dedi.

'ÖZÜR BEKLİYORUZ'

Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin de Red Bull’u kınadı: “Red Bull Türkiye pazarlama müdürü, Hakkâri’ye gitmek isteyen dünyaca ünlü bir dağcıya; 'Türkiye’de 80 ile gidin ama Hakkâri’ye gitmeyin' söylemini kınıyorum. Red Bull’dan özür bekliyoruz.”

BARO: KINIYORUZ VE ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUZ

Red Bull Türkiye yetkilisinin e-postasına tepki gösteren Hakkâri Barosu'nun açıklamasında, "Doğuyu gezmeyen insanlar bölge ile ilgili bilgileri daha çok haber sitelerinden ve haber kanallarından öğrenmektedir. Bu siteler ve kanallar bölgeyi sürekli siyasi ve politik konularla anmaktadır. Bu sebeple burası insanların zihinlerine, güvenliğinin olmadığı ve kimsenin gitmemesi gereken bir yer olarak kazınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

"Ayrıca bölgede kalkınma hızının düşük olması, sağlık, ulaşım, hizmet sektörlerindeki geri kalmışlık da insanların burayı keşfetmesine engel olmaktadır. Yapılan paylaşım iradi olarak yapılan bir paylaşım değil, yapılan paylaşım zihinlere doldurulan algının dışa vurulmasıdır" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Biz bu şekilde fikir beyan eden şahsı ve bu şahsa bu fikirleri enjekte eden yapıların paylaşımlarını kınıyor onların tüm bölge halklarından özür dilemelerini talep ediyoruz. Hakkâri Barosu olarak düşünce özgürlüğünün sınırlarını aşan ve bölgeyi karalar nitelikteki bu fikir beyanını kınıyoruz. Hakkâri'de yaşayan bireylere karşı suç teşkil edebilecek bir irade beyanı olmaması ve bu kapsamda bir suç unsurunun oluşmaması sebebiyle suç duyurusunda bulunmuyoruz. Fakat burada güvenlik zafiyetlerinin olduğu, kaçınılması gereken tek il olduğu söylemiyle devlet kurumlarını aşağılama suçunun yasal unsurlarının oluştuğunu, ilgili kurumların bu söyleme karşı suç duyurusunda bulunabileceklerini hatırlatmak isteriz.”

VALİLİK: BU TÜR YAKLAŞIMLARA İZİN VERİLMEYECEK, ADLİ SÜREÇLER BAŞLATILACAK

Hakkâri Valiliği de yazılı açıklama ile söz konusu e-postaya tepki gösterdi. Red Bull ile iletişim kurulduğu aktarılan açıklamada, "E-posta sahibi kişinin muhatabına yanıltıcı, gerçeği yansıtmayan, ilimizin imajını zedeleyici, gelişmekte olan ilimiz turizmine zarar veren, toplumsal duygularımızı inciten bir e-posta gönderdiği anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Hakkâri'nin çok sayıda spor organizasyonu, festival, sempozyum yaptığı hatırlatılan açıklamada, "Hal böyleyken ilimizin güvenli bir yer olmadığı algısı tamamen bilgisizce veya art niyetli bir davranış olarak görülecektir. Yöre insanını rencide edecek bu tür yaklaşımlara hiçbir şekilde izin verilmeyecek ve konu ile ilgili tüm adli ve idari süreçler başlatılacaktır" denildi.

Hakkâri Valisi İdris Akbıyık, açıklaması Twitter hesabından "#HakkarideHayatVar Bu hayatı sizde yaşayın" ifadeleriyle paylaştı.

NE OLMUŞTU?

Red Bull Türkiye yetkilisi, Hakkâri’ye gitmek ve Hakkâri’nin tanıtımını yapmak isteyen dünyaca ünlü dağcı Fabian Lensch’e bir e-posta göndermiş ve Hakkari’ye gitmemesi gerektiğini belirterek şunları yazmıştı:

“Hakkâri ili, terör olayları nedeniyle 2-3 yıl öncesine kadar 'olağanüstü hal' denilen bir yerdi. Üstüne üstlük, şehir Irak ve Suriye sınırları arasında yer alıyor, bu nedenle bölge 'zor' durumlardan daha ciddi riskler içeriyor. Sporcumuz ve yapım ekibi güvenlik sorunlarıyla karşılaşabilir. Red Bull ailesinin bir parçası ve Türkiye vatandaşı olarak 1-2 hafta orada kalmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Maalesef son ziyaretleri ile kıyaslayabileceğiniz bir ilçe değil (Erzincan vb.). Türkiye'nin en uzak lokasyonu ve bölge ekiplerimiz ile değil, sadece yerel bir dağıtım ortağı ile erişimimiz var. Türkiye'de 81 şehir var ve kesinlikle kaçınmanız gereken tek şehir Hakkâri. Geri kalan 80 şehir için bu e-postayı atmazdım.”