Rauf Denktaş'a benzemeyen 'Denktaş büstü' Kıbrıs'ı karıştırdı

Kuzey Kıbrıs'ta Cumhuriyet Meclisi önüne yapılan Rauf Denktaş büstüne, ailesi ve siyasetçiler Denktaş'a benzemediği gerekçesiyle tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölüm yıldönümünde Cumhuriyet Meclisi avlusuna törenle yerleştirilen büst tepkilere yol açtı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı‘nın (TİKA) katkılarıyla yapılan büst, Denktaş'a benzemediği gerekçesiyle Denktaş ailesinin ve Kıbrıslıların eleştirilerine neden oldu.

"Yeni Düzen" gazetesinde yer alan habere göre Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Serdar Denktaş, babası için inşa edilen müze binasının yıllarca bakımsız kaldığını, 3 kez su bastığını belirterek Cumhuriyet Meclisi avlusuna yerleştirilen büstün babasına benzemediğine dikkat çekti. Denktaş'ın şikayetçi olduğu büst Mustafa Kemal Atatürk ile Fazıl Küçük'ün büstlerinin yanında yer alıyor.

'GEREKEN DEĞERİ GÖSTERMEDİLER'

Serdar Denktaş konu ile ilgili olarak "Sana gereken değeri göstermediler" siteminde bulunarak "6 ay önce Güzelyurt’tan heykeltıraş bir arkadaş, yaptığı Denktaş büstünü bize hediye etmişti. Biz de Meclise teslim ettik. Çünkü orada Atatürk ve Dr. Küçük büstleri vardı, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın da olması gerekiyordu. '15 Kasım’da bu büstün açılışını yapacağız' dediler, olmadı. Dün, altında ‘söyleyin onlara burası bağımsız bir cumhuriyettir’ yazısı olmasa kime ait olduğunu anlamanın mümkün olmadığı bir büstün açılışı yapıldı” dedi.

Denktaş, "Lütfen o sarı, altın gibi parlayan büstleri değiştirin. Çünkü ne Denktaş, Denktaş’a, ne Atatürk, Atatürk’e ne de Dr. Küçük, Dr. Küçük’e benziyor. Saygı ya da vefa bu değildir" ifadelerini kullandı.

'ASILLARINA HİÇ BENZEMİYOR'

Kıbrıslı politikacılar da Lefkoşa'daki meclis binasına yerleştirilen büstlere tepki gösterdi. Ana muhalefet lider Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından, "Başta Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş olmak üzere pek çok kişi 'Bu büstler asıllarına hiç benzemiyor' diyor. Dahası rahmetli Dr. Küçük'ün büstü üzerindeki yazı Türkçe açısından yanlış. Kıbrıs Türk'ü diye yazılmaz, ‘Kıbrıs Türkü’ diye yazılır. Bu ülkede kimliğini, ‘Kıbrıslı Türk’, ‘Kıbrıs Türkü’, ‘Kıbrıslı’ olarak açıklayan insanlar var. Siz ‘daha milliyetçi’ olduğunuz iddiasıyla ‘Kıbrıs Türkü’ kavramını kullanmayı seçtiğini defalarca açıklayan, hatta ‘Kıbrıslı Türk’ diyenleri yanlış konuşuyor diye suçlayanlarsınız" ifadelerini kullandı.