Rapor: Londra polisi ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Metropolitan Polisi hakkında yapılan bağımsız inceleme sonucunda hazırlanan rapor, polisin 'kurumsal olarak ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik olduğunu' ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Londra Metropolitan Polisi hakkında yapılan bağımsız bir inceleme, İngiltere'nin en büyük polis biriminin 'kurumsal olarak ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik olduğunu ve polisin kendisini denetleyemediğini' gösterdi.

Reuters'ın aktardığına göre, dönemin Metropolitan Polis Şefi Cressida Dick, görevdeki bir polis memurunun 1999 yılında Sarah Evard adında genç bir kadına cinsel saldırıda bulunarak öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırılmasının ardından 2021 yılında polis biriminde bağımsız bir inceleme talep etmişti.

Bugün 360 sayfalık bir rapor halinde kamuoyuyla paylaşılan inceleme sonuçları, 'Metropolitan Polis birimini iyileştirmenin önündeki en büyük engelin birimin savunmaya geçme kültürü ve kendi sorunlarına yönelik inkarcılığı olduğu' sonucuna vardı. 

'YAYGIN BİR ZORBALIK, AYRIMCILIK, HOMOFOBİ, KADIN DÜŞMANLIĞI IRKÇILIK...'

Bağımsız incelemeyi yürüten Louise Casey, raporun ön sözünde yazdığı değerlenmede, "Rapor; zorlu, sert ve sözünü sakınmıyor. Raporun bulguları zor; pek çok kişi için bunu kavramak zor olacak. Ancak, bu, hiç kimseyi karşı karşıya olduğumuz zorluğun boyutu konusunda herhangi bir şüpheye düşürmemeli" dedi. 

Parlamentonun üst kanadında vekil olan Louise Casey, raporun 'Metropolitan Polis biriminde köklü bir reformu gerektiren ciddi bozukluklara işaret ettiğini' söyledi. Casey, "Yaygın bir zorbalık, ayrımcılık, kurumsal homofobi, kadın düşmanlığı, ırkçılık ve başka kabul edilemez davranışlar tespit ettik" bilgisini verdi. 

'KÖTÜ POLİS RİSKİ SIFIRA İNMEDİ AMA İLERLEME VAR'

"Kadınlar ve çocuklar hak ettikleri koruma ve desteği almıyor" değerlendirmesine yer verilen rapor hakkında konuşan Metropolitan Polis Komiseri Mark Rowley, basına yaptığı açıklamada, 'Londralıları hayal kırıklığına uğrattık ve bu rapor bunu canlı bir şekilde tasvir ediyor. Derin bir üzüntü içindeyim" dedi. 

'Raporun öfke, hüsran ve utanç gibi bir dizi duygu uyandırdığını' söyleyen Rowley, "Fakat bu, her şey den önce kesin bir kararı beraberinde getiriyor" diyerek, 'polis biriminin profesyonel standartlar departmanının çalışmalarını hızlandırdığını ve departmanın yardımıyla polis memurlarının daha hızlı bir şekilde işten çıkarıldığını' aktardı. 

Polis kuvvetlerinin arasında hâlâ cinayet, cinsel saldırı ve ev içi şiddet gibi suçlamaların yöneltildiği polis memurları olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Rowley, "Kötü bir polis memuru riskini sıfıra indirdiğimizi söyleyemesem de her gün insanları araştırıp buluyoruz ve ilerleme kaydediyoruz" dedi. 

'POLİSE OLAN GÜVEN ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ'

Raporun öneriler bölümünde, sorunların çözülmesi için 'güçlü bir liderliğe, bir kadın koruma servisine ve yeni bir çocuk stratejisine ihtiyaç olduğu' değerlendirmesine yer verildi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Rishi Sunak, polis olan güvenin 'çok büyük zarar gördüğünü' söyleyerek, "Yapmamız gereken, bunun tekrar etmeyeceğinden ve insanların güvenini yeniden kazanabileceğimizden emin olmak. Polis komiserimizin bunu yapmaya kendini adadığını biliyorum" dedi. 

Raporun ilişkin konuşan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da "Bu fırsatı Metropolitan polis servisi tarihinin en karanlık günlerinden birinde hiç kimsenin inkar içinde olmadığından emin olmak için kullanmak son derece önemli" açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)