Rapor: İngiliz özel kuvvetleri 19 ülkede faaliyet gösteriyor

Londra merkezli "Silahlı Şiddete Karşı Eylem" kuruluşunun raporu, Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'nin en az 19 ülkede 2011 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ortaya koydu.

Foto: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin başkenti Londra merkezli "Action on Armed Violence" (Silahlı Şiddete Karşı Eylem) kuruluşu, Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'nin 2011 yılından bu yana en az 19 ülkede faaliyet gösterdiğini belirten bir rapor yayınladı.

Raporda 'güvenilir’ İngilizce haberlerin analizinin yer aldığını kaydeden kuruluş, Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'nin 'Britanya ordusunun geri kalanından ayrı faaliyet gösterdiğini' ve 'Savunma Bakanı ve Başbakan'a karşı sorumlu olmasına karşın parlamento denetiminden ya da geriye dönük incelemelerden azade olduğunu' kaydetti.

'SUİKASTLAR, ÖRTBAS İDDİALARI, ÇOCUK ASKERLER...'

Özel Kuvvetler ile ilgili 'pek çok tartışmalı durumun' olduğunu da aktaran kuruluş, bunların arasında 'suikastlar, örtbas iddiaları, çocuk askerler ile yan yana savaşma ve dost ateşi kazalarının da bulunduğu' bilgisini paylaştı. 

Bu noktada farklı milletvekili ve komitelerin Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'ne 'şeffaflık ve denetim' çağrılarında bulunduğunu da aktaran kuruluş, raporunda, Özel Kuvvetler'in 2011'den bu yana faaliyet gösterdiği 19 ülke ve bölgeyi şöyle sıraladı: Cezayir, Estonya, Fransa, İran/Umman (Hürmüz Boğazı), Irak, Kenya, Libya, Mali, Akdeniz (Kıbrıs), Nijerya, Pakistan, Filipinler, Rusya, Somali, Sudan, Suriye, Ukrayna ve Yemen.

'PARLAMENTO ONAYI OLMADAN SAHADALAR'

DHA'nın aktardığına göre, söz konusu 19 ülke ve bölgedeki faaliyetler kapsamında 'çalışanların, bazı bölgelerde operasyonel olarak konuşlandırıldığı, bazılarının ise görevlerde aktif rol aldığı' bilgisini veren kuruluşun raporunda, Özel Kuvvetler'in parlamento onayı olmaksızın birçok bölgede aktif çatışmalarda yer aldığı ifade edildi.

Raporda, “Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'nin Ukrayna, Suriye, Yemen, İran ile Umman arasındaki Hürmüz Boğazı ve Libya'da gerçekleştirdiği bildirilen görevler, Britanya askerlerinin, Birleşik Krallık'ın katılımı konusunda önceden herhangi bir parlamento onayı olmaksızın düzenli olarak uluslararası çatışmalara gönderildiğini ortaya koyuyor” denildi.

'REHİNE KRİZİNE MÜDAHALE İÇİN CEZAYİR’E GİTTİLER'

Raporda, Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'nin, Cezayir’de 2013 yılında In Amenas kasabası yakınlarındaki Tiganturin doğalgaz tesisinde El Kaide üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve 67 kişinin hayatını kaybettiği bir rehine krizine müdahale için bölgeye intikal ettikleri de ifade edildi. Ayrıca İngiliz ve Fransız gizli servislerinin Türkiye’de bulunan Suriyeli muhaliflerle, Suriye iç savaşı konusunda da iletişim kurduğu belirtildi.

IRAK, LİBYA, PAKİSTAN, UKRAYNA...

"Action on Armed Violence" kuruluşunun raporunda, söz konusu özel birliklerin Irak’ta 2014-2021 yılları arasında operasyonlar düzenlediği aktarıldı. Ayrıca ekiplerin, 2011-2019 yılları arasında Libya’da kurtarma görevlerinde, Kaddafi’nin yakalanma sürecinde yer aldığı, Sirte kentinde de IŞİD ile çatışmalarda bulunduğu belirtildi.

Pakistan’da üst düzey El Kaide ve Taliban üyelerini hedef alan saldırılarda ABD kuvvetleriyle birlikte çalıştığı ifade edilen Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri'nin, Ukrayna’da da istihbarat toplamanın yanı sıra Ukrayna özel kuvvetleriyle faaliyetler yürüttüğü bilgisi paylaşıldı. (DIŞ HABERLER)