Ramazan öncesi ucuz et kuyruğu: 'Umut ediyoruz, alacağız'

Kasapta dana kıyma ortalama 430, kuşbaşı 450 liradan satılırken Ramazan öncesi, Et ve Süt Kurumu önündeki kuyruklar uzadıkça uzuyor. Kuyrukta bekleyenler et bitmeden almaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yozgat’ta Et ve Süt Kurumu (ESK) satış mağazası önünde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başlayan ucuz et kuyruğu, Ramazan ayı öncesinde daha da arttı. Ucuz kıyma ve kuşbaşı alabilmek için kuyrukta bekleyenler, mağaza sayısının artırılması halinde kuyrukların kısalacağını düşünüyor.

ANKA'nın haberine göre, piyasaya göre daha ucuz et satışının yapıldığı ESK'nin Yozgat satış mağazasının önündeki yoğunluk, Ramazan ayının başlamasına kısa süre kala daha arttı. Yozgat'ta sadece bir tane olan ve sabah saat 09.30’da açılan ESK satış mağazasının önünde erken saatlerden itibaren kuyruk başlıyor.

Mağazada günde yaklaşık 1.5 ton et satışı yapılıyor. Mağaza önünde uzun kuyruklar oluşturanlar, bir kilo dana kıyma 229 liradan, kuşbaşını ise 259 liradan alıyor. Kasaplarda ise dana kıyma 430 lira, kuşbaşı da 450 liradan satılıyor.

'HER ŞEY ALDI BAŞINI GİTTİ, PAHALI'

ESK satış mağazası önünde 2-3 kilo gelen bir paket kıyma alabilmek için bekleyen Hüseyin Selbes, "Her şeyler aldı başını gitti, pahalı. Burası daha hesaplı olduğu için, baksana en aşağı 700 kişi var, 600-700 kişi var. Yedi buçukta geldim. Kısmet alabilirsek alacağız. Sıra gelirse alacağız, kalırsa, kalmazsa havamızı alacağız. Ramazan hazırlığı için geldik. Kıyma alacağım" dedi.

'KASAPLARA GÖRE YARI YARIYA'

Kuyrukta bekleyen emekli Ertuğrul Cankurtaran da "7’yi 20 geçe geldim ben buraya. Vallahi umut ediyoruz alacağız, inşallah alırız. Önümüzde herhalde 100 kişi var. Yüz de arkada iki yüz kişi var tahminim. Emekli adamız ne yapacağız? İstediğiniz kadar vermiyorlar ki. Onlar istediği kadar veriyor. Birer paket veriyorlar. Bir paket kıyma, bir paket kuşbaşı etleri var. Daha ucuz, kasaplara göre yarı yarıya fiyat" diye konuştu.

Fotoğraf: Amida Haber

'BU ŞEKİLDE NEREYE GİDECEK BİLMİYORUM'

Ucuz et kuyruğunun uzadığı bir diğer adres de Diyarbakır. Kıymanın kilosunun 229 lira, kuşbaşının 259 liradan satıldığı kombina satış mağazasında sıraya girenlerin bu işi ranta dönüştürmemesi için bir kişiye en fazla 1 kilo kıyma ve 1 kilo kuşbaşı satılıyor.

Amida Haber'e konuşan ve sabahın erken saatlerinden itibaren kuyrukta beklediğini dile getiren bir kişi, “Cumartesi ve Pazar günü kesim olmadığı için satış işlemleri 10.30’da başladı. Benim sıra numaram 352. Şuan sırada yaklaşık 400 kişi bulunuyor. Bir kilo kıyma, bir kilo kuşbaşı alacağım. Son bir ayda kuzu etine yüzde 30’a yakın zam geldi. 400 TL olan kemikli kuzu etinin kilosu 500 TL’ye dayandı. Emekli maaşı ile geçim olmuyor. Ben de mecburen bir kilo kıyma alabilmek için sıramı bekliyorum. Son 5 yıldır alışverişimi buradan yapıyorum. Yaz kış hep insanlar kuyrukta. İnşallah ülke normale döner. Bu şekilde nereye kadar gidecek bilmiyorum” diye konuştu. 

GÜNDE BİN KİŞİ ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Diyarbakır Et ve Süt Kombinası yetkilileri, merkezdeki tek satış mağazasında günde ortalama 2 ton kıyma, 2 ton da kuşbaşı olmak üzere 4 ton et satıldığını söyledi. Günde ortalama bin kişinin alışveriş yaptığını belirten yetkililer, ramazan ayı öncesi yoğunluk yaşandığını belirtti.

KASAPLAR ODASI BAŞKANI: ÖNLEM ALINMAZSA FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, her yıl Ramazan öncesi et fiyatlarına zam yapıldığını belirterek, “İlk kez bu kadar artış oluyor. Artışın temel nedeni üretimin olmaması, nakliye ve yem fiyatlarının yüksekliği, girdi maliyetlerinin artması et fiyatlarına yansıyor. Ayrıca son dönemlerde Yüksekova ve Şemdinli’den Irak’a yoğun bir şekilde canlı hayvan sevkiyatı yapılıyor. Bölgedeki et fiyatlarının artmasındaki en büyük neden olarak bunu görüyoruz. Hükümet ithalat yerine kendi çiftçisini desteklemeli. Acil politikalar üretilmezse fiyatlar daha da artacak” dedi.

(EKONOMİ SERVİSİ)