Radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri: 'Radyasyon vitamin değildir'

Kişi başı günde 300'ü aşan çekim yapmaya zorlanan radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri “Halkımıza sağlık sunumuna devam edeceğiz. Bir kere daha 'radyasyon vitamin değildir' diye haykırıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) İzmir Temsilciliği, ağır çalışma koşulları ve gasp edilen haklarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen açıklamaya İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi ve daha birçok sağlık meslek örgütü de destek verdi. Açıklamada "Sağlığımızdan, haklarımızdan, şua iznimizden vazgeçmiyoruz” ve “Radyasyon vitamin değildir” yazılı pankartlar taşındı. Sağlık emekçileri adına açıklama yapan Ertuğrul Özarslan, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin radyoloji ünitelerinin taşeronlaştırılmasıyla başladığını ifade etti.

'HALKIN VE RADYASYON ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI HİÇE SAYILDI'

Halkın ve radyasyon çalışanlarının sağlığını hiçe sayarak ucuz emek yaratmanın, sağlığı özel sektörün insafına bırakmanın amaçlandığını söyleyen Özarslan, şöyle devam etti;

"Akademik gelişime açık nitelikli lisans eğitimi veren okul düzeyine çıkarılma talebimiz verilen sözlere rağmen tutulmadı. 4 yıllık Sağlık Meslek Liseleri kapatıldı. 2 yıllık yetersiz ön lisans eğitimi hak görüldü. Yoğun iş temposuyla çalışmamız yetmiyormuş gibi günlük 5 saat çalışmamız, önce 7 saate çıkarıldı, Böylece yüzde 40 daha fazla iyonize radyasyona maruz kalmaya mahkûm edildik. Dünya Sağlık Teşkilatı, Uluslararası Çalışma Örgütünce "Riski Yüksek Meslekler" olarak tanımlanan İyonize Radyasyon Çalışanlarının bugüne kadar çalışma ortamlarında uluslararası standartlara uygun iyileştirmeler yapılmadığı gibi iyonize radyasyon riskini içeren ücretlendirme de verilmedi.”

'MEZARDA EMEKLİLİK REVA GÖRÜLDÜ'

Radyasyon çalışanlarının haklarının elinden alındığını ifade eden Özarslan, "Maaşa ek olarak verdikleri Döner-Teşvik ve benzeri ek ödemeler ise emekliliğimize yansıtılmadı. Bu yüzden performans-teşvik ve benzeri ek ödeme değil emekliliğe yansıyan tek ödeme taleplerimizden vazgeçmiyoruz. Fiili hizmetlerimiz 365 gün üzerinden her yıl (12 Ay) 3 ay (90 gün) idi. İş günü üzerinden hesaplanarak 40 ile 50 güne yani 2 ayın da altına düşürüldü. Her yıla 3 ay fiili hizmetlerimizi ısrarla geri istiyoruz. Bizler 'yapmayın radyasyon vitamin değildir' diye haykırırken iyonize radyasyon alanlarında çalıştığımız halde 5 yılı geçen fiili hizmetlerimizde artık sayılmıyor. İyonize radyasyonun çalışanların sağlığına verdiği zararlar hep göz-ardı edildi. Erken emeklilik hakkımız elimizden alınarak yaş haddine bağlandı. Mezarda emeklilik reva görüldü" diye konuştu.

Her yıl 5 binin üzerinde mezunun kamu hastanelerinde ihtiyaç olmasına rağmen istihdam edilmediğini de belirten Özarslan, sağlıkta nitelikli personel eksikliğini gidermek için güvenceli kamusal tam istihdam talebine de duyarsız kalındığını söyledi.

'İZİNLERE GÖZ DİKİLDİ'

Teknisyen başına düşen günlük çekim sayısının 300’ün üzerine çıkmasına zemin hazırlandığını da dile getiren Özarslan, "Daha çok iyonize radyasyona maruz kalarak geleceğimize genetik hastalıkları miras bırakmamıza, yaşadığımız sürece kanser başta olmak üzere, birçok kronik hastalıklarla yaşamamıza göz yumdunuz" dedi. Son 20 yılda sağlıkta dönüşüm adı altında reform diye ballandıra ballandıra anlatılan sistemin “sağlıkta kötürüm sistemi” olduğunu söyleyen Özarslan, son olarak radyasyon çalışanlarının izinlerine de göz dikildiğini belirtti. Haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Özarslan, son olarak şunları söyledi:

"Biz radyasyon çalışanları tıbbın gören gözüyüz. Biz radyasyon çalışanları halka teşhis ve tedaviyi veren sağlık ekibinin vazgeçilmez parçasıyız. Biz iyonize radyasyonun zararlarını bile bile yetersiz ve yoğun çalışma şartlarında halkın sağlığı için kendini feda eden bir meslek grubuyuz. Sizlere inat halkımıza sağlık sunumuna devam edeceğiz. Çünkü sağlık sunumunu her koşulda yerine getirme sözümüz var. Ancak hiçbir zaman sağlığımızdan, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bir kere daha radyasyon vitamin değildir diye haykırıyoruz.”

Açıklamaya katılan kurumlar şöyle:

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube
Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şube
Birlik Dayanışma Sendikası
Birlik Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube
İzmir Tabip Odası
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği
İzmir Aile Hekimleri Derneği.

(DUVAR)