Putin'in özel temsilcisi: Türk ordusuyla savaşmayı planlamıyoruz

Türkiye'nin Suriye'ye harekat başlatma ihtimaline ilişkin konuşan Rusya lideri Putin'in özel temsilcisi Lavrentyev, "Rusya, Türk ordusu ve Suriye Milli Ordusu ile savaşmayı planlamıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye'nin Suriye'ye düzenleyeceği olası bir harekatta, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli gruplarla savaşmayı planlamadıklarını belirtti.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre Lavrentyev, Kazakistan'ın başkenti Nursultan'daki Astana görüşmelerinin 18. turu sonrası Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası askeri harekatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Rusya, Türk ordusu ve Ankara'nın kanatları altında bulunan Suriye Milli Ordusu (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) ile savaşmayı planlamıyor" diyen Lavrentyev, "Orada muharip birliklerimiz bulunmuyor. Bizim cevabımız, Türkleri bu adımın amaca uygun olmadığına ikna etmek olacak. Türkiye bir bölgeyi ele geçirebilir ancak bunun mevcut durumun geleceği için nasıl sonuçları olacağını kestirmek zor" ifadelerini kullandı.

'GÜVENLİK SORUNU, SINIR BÖLGELERİ HÜKÜMETE GEÇERSE ÇÖZÜLEBİLİR'

Türkiye'nin güvenlik sorununun sınır bölgelerinin kontrolünün Suriye hükümetine geçmesiyle çözülebileceğini söyleyen Lavrentyev, "Askeri operasyon düzenlemek şu an var olan sorunların hepsini çözmeyecek, her şeyden önce Türkiye’nin ulusal güvenlik sorununu tamamıyla çözmeyecek. Türkiye’nin ulusal güvenlik sorunu, sadece Suriye hükümet güçlerinin sınırın kontrolünü tamamen ele geçirmesiyle çözülebilir" dedi.

Türkiye'ye harekattan vazgeçme çağrısı yaptıklarını ve yapmayı sürdürdüklerini belirten Lavrentyev, "Olası harekatın silahlı çatışma da dahil bölgedeki durumun tırmanmasına yol açabileceğini Türk meslektaşlarımıza ilettik. Bu, Suriye'nin kuzeydoğusundaki sözde özerk yönetimin ayrılıkçı eğilimlerini de tetikleyebilir ki bu durum, Türkiye, Rusya, Irak ve İran'ın ilgi duymayacağı bir şeydir" diye konuştu.