Putin'in Londralılara armağan ettiği Büyük Petro heykeline saldırı

Putin'in 2003'te Londra ziyaretinde hediye ettiği Büyük Petro heykeline saldırı yapıldı. Heykele soygun sırasında hasar verildiği belirtilirken restorasyonu için gerekli bedel karşılanmıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Londra halkına armağan ettiği Büyük Petro heykelinin saldırıya uğradığı açıklandı. Putin'in 2003 yılında kente yaptığı ziyarette hediye edilen heykelin bir soygun girişiminde hasar gördüğü belirtildi. Londra'nın güneyindeki Deptford'da bulunan heykelin koruma çemberi altına alındığı aktarıldı. 

The Guardian'ın haberine göre, ''Büyük Petro'' olarak bilinen Rus çarı I. Peter, Rusya'da "ulusal kahraman" olarak anılıyor. Rus heykeltraş Mihail Chemiakin tarafından yapılan heykel, I. Peter'ın gençlik döneminde 1698'de Deptford'a yaptığı geziyi sembol ediyor. Deptford'da bulunan heykele soygun girişimi sırasında hasar verildiği aktarılırken restorasyon bedelini ise kimse karşılamıyor. 

Emlak şirketi Millennium Quay yetkilisi Joel Coleman, heykelin restore edilmesi gerektiğini belirterek "Son çare Rusları arayacağım. Rus halkının bir armağanı olduğu için Rusya büyükelçiliğinin ödeme yapıp yapmayacağını göreceğiz" dedi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başlamasının ardından heykel Ukrayna bayrağı ve renkleriyle donatılmıştı. 

Heykele saldıranların yüzleri maskeli iki kişi olduğunu belirten Coleman, "Bunun Ukrayna'yla ilgili olduğunu söylüyorlar ancak görüntülerde izledim, bu bir soygun girişimiydi çalmaya çalıştılar" dedi. Coleman, “Büyük Petro'da yanlış bir şey görmüyorum. Farklı yönlerden iyi bir adamdı. Rusya'yı modernize etti, tarihi inkar edemeyiz" diye konuştu.

Heykelin üzerinde yer alan plakette ise “Anıt, Rus halkının armağanıdır ve Büyük Petro'nun bilgi ve deneyim arayışıyla ülkeye yaptığı ziyareti anmaktadır” ifadeleri yer alıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler büyük peter londra