Putin'in eski judo partneri olan milyarder Rotenberg: Saray bana ait

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çocukluk arkadaşı ve eski judo partneri olan Rus milyarder Arkadi Rotenberg, 'saray' tartışmasında devreye girdi. Rotenberg, 'Putin'in sarayı' olduğu iddia edilen lüks yapının kendisine ait olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni'nin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait olduğu iddiasıyla gündeme getirdiği saraya ilişkin tartışma sürüyor. Putin'in çocukluk arkadaşı ve eski judo partneri olan Rus milyarder Arkadi Rotenberg, lüks sarayın kendisinin olduğunu açıkladı.

Rotenberg Telegram üzerinden yayınlanan görüntülü açıklamasında, "Bu artık bir sır olmayacak, hak sahibi benim" dedi. Sarayın kime ait olduğu konusunun hak iddia eden çok fazla alacaklı bulunması nedeniyle geçmişte karmaşık olduğunu belirten Rotenberg iki yıl önce tek hak sahibi haline gelmeyi başardığını söyledi. 

Yapıyı nasıl aldığına veya parayı nasıl edindiğine dair daha fazla ayrıntı vermeyen Rotenberg, sarayın bir-iki yıl içinde otel olacağını belirtti. Rotenberg, doğalgaz boru hatları inşa eden Stroygazmontazh şirketindeki hisselerini 2019 yılında Rus basınına göre 75 milyar rubleye (72 milyon sterlin) satmıştı. Rotenberg, Kırım krizinin patlak verdiği 2014'ten bu yana ABD'nin yaptırım listesinde bulunuyor. İsmi, geçen yıl yayınlanan FinCEN yolsuzluk dosyalarında da yer almıştı.

Saraya ilişkin iddialarsa, muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin zehirlenme şüphesiyle tedavi gördüğü Almanya'dan Rusya'ya dönüşte gözaltına alınmasının ardından YouTube'da yayınlanmıştı. Navalni 103 milyondan fazla izlenen videoda, sarayın Putin'e yakın işadamları tarafından rüşvet olarak yaptırıldığını ve devlet başkanının kullanımına tahsis edildiğini sürmüştü. Putin ise iddiaları yalanlamıştı.

Bu iddianın gölgesinde ve Navalni'nin serbest bırakılması talebiyle geçtiğimiz hafta sonu Rusya'nın bir dizi kentinde protesto gösterileri düzenlenmiş, 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Öte yandan, Rusya'da bugün yeni eylemler düzenlenmesi bekleniyor. Navalni'nin gözaltı süresi ise devam ediyor. (DIŞ HABERLER)