Putin'den 'tahıl sevkiyatı' açıklaması: Erdoğan ile görüşeceğim

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına ilişkin konuşan Rusya lideri Putin, olası kısıtlamaları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temasa geçeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda (EEF) açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'dan tahıl sevkiyatına ilişkin konuştu. Ukrayna'nın tahıl ihracatının, başlangıçta anlaşıldığı üzere yoksul ülkelere ulaşmadığını savunan Putin, hangi ülkelerin tahıl alabileceğine ilişkin olası kısıtlamaları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile temasa geçeceğini söyledi.

'KANDIRILDIK'

Ankara ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan tahıl anlaşmasının rotasında değişikliğe gidilebileceğini aktaran Putin, 'Rusya ve gelişmekte olan ülkelerin kandırıldığını' ileri sürdü.

'87 GEMİDEN SADECE İKİSİ YOKSUL ÜLKELERE GİTTİ'

Putin, 60 bin ton ürün taşıyan 87 gemiden sadece ikisinin yoksul ülkelere ulaştığını iddia etti ve Batı'yı 'sömürge devletleri gibi davranmakla' suçladı. Rusya lideri, "Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı yoksul ve gelişmekte olan ülkelere değil, Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor" dedi.

'TÜRBİNİ VERİN, GAZ AKIŞINI YENİDEN BAŞLATALIM'

Öte yandan Putin, Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden gaz ihracatının durdurulmasından 'Almanya ve Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlarını' sorumlu tuttu. Alman Siemens üretimi boru hattı türbininin Rusya'ya teslim edilmesi durumunda Gazprom'un gaz akışını yeniden başlatabileceğini söyleyen Putin, "Bize türbini verin ve yarın Kuzey Akım 1 boru hattından gaz akışını başlatalım" ifadelerini kullandı. 

'UKRAYNA'DA HİÇBİR ŞEY KAYBETMEDİK'

Moskova yönetiminin 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna'ya yönelik askeri operasyona da değinen Putin, “Hiçbir şey kaybetmedik. Kazandığımız şey egemenliğimizin güçlendirilmesi oldu. Bu savaşı biz başlatmadık, sadece çatışmayı sona erdirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)