Putin'den Rusya Merkez Bankası'na faiz uyarısı: Artış yapılmazsa Türkiye gibi oluruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Merkez Bankası faiz artırmazsa, Türkiye'deki gibi bir duruma düşülme tehlikesi var. Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıl sonunda gazetecilerin sorularını cevapladığı ve saatler boyunca sürmesiyle meşhur olan basın toplantısını düzenliyor.

Putin, Rusya'da son altı yılın en yüksek seviyesi olarak yüzde 8.4'e yükselen enflasyona ilişkin soruya yanıtında, Rusya Merkez Bankası'nın agresif faiz artırımı politikasını savunarak Türkiye'ye işaret etti. "Rusya'nın enflasyonda yeniden yüzde 4 hedefine dönmesi gerekecek" diyen Putin, Merkez Bankası'nın faiz artırmaması halinde 'Türkiye'deki gibi bir duruma düşülme tehlikesi' olduğunu söyledi.

Rusya lideri, iş insanlarının kendisine yüksek faiz nedeniyle şikâyet ettiğini söylese de, faiz artırımını savundu: "Reel ekonominin temsilcilerinin, kamera önünde değil ama benimle görüşmelerinde yaptığı gibi, faiz artırması nedeniyle Merkez Bankası'nı azarlayabilirsiniz. Fakat bunu yapmazsanız durum Türkiye'deki gibi olur" dedi.

'MERKEZ BANKASI'NIN NASIL ÇALIŞACAĞINA KARIŞMIYORUM'

"Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum" diyen Putin, "Merkez Bankası’nı eleştirmek mümkün fakat ben bunu yapmıyorum. İş dünyası ile iletişim içindeyim ve onların ne düşündüğünü de biliyorum. Ancak ben Merkez Bankası’nın çalışmasını olumlu değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN NATO'YA: BİZİ ALDATTILAR, GÖZ GÖRE GÖRE KANDIRDILAR

Putin toplantıda NATO ve Ukrayna ile yaşadıkları krizleri de değerlendirdi. NATO’nun 90’lı yıllarda Rusya sınırları yakınlarına doğru genişlemeyeceğine dair söz vererek Rusya’yı aldattığını belirten Putin şu ifadeleri kullandı: “1990’lı yıllarda doğuya doğru bir inç dahi genişlemeyeceklerini söylediler. Ya ne oldu? Bizi aldattılar. Göz göre göre kandırdılar. NATO doğuya doğru tam beş genişleme dalgası gerçekleştirdi. Şimdi Romanya ve Polonya’ya kadar geldiler, buralara (saldırı amacıyla kullanılabilecek) kendi silah sistemlerini yerleştirdiler.”

ABD'YE: BİZİ İÇERİDEN ÇÖKERTMEYİ PLANLAMAK YERİNE BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMALARI GEREKİRDİ

Rusya lideri, 1998’de federal güvenlik servisi FSB’de çalıştığı dönemde ABD’de görevli olan çifte ajanların kendisine, Batı’nın Rusya’yı içeriden yıkmaya dair planlar yaptığını aktardığını söyledi. Putin, “Bizi içeriden çökertmeyi planlamak yerine bizimle işbirliği yapmaları gerekirdi” diye ekledi.

UKRAYNA DONBASS'A KARŞI YENİ OPERASYON HAZIRLIYOR

Putin Ukrayna konusunda da şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna’da (2014’te) gerçekleşen darbenin ardından Kırımlıları korumayı reddetmemiz imkansızdı. Ukrayna’da darbe olmadan önce Kırım’ın Rusya’ya bağlanacağı kimsenin aklına gelmezdi.

"Bizim gördüğümüz şu ki Ukrayna hükümeti (ülkenin doğusundaki) Donbass’a karşı yeni bir askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya’ya ise buna müdahale etmemesi çağrı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine yeni silah sistemleri tedarik edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı başka yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna’da radikallerin nasıl davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara karşı tepkisiz kalamayız.

"Oysa, bizim kendi güvenliğimizin geleceğini düşünmemiz gerekiyor. Sürekli olarak bir gözümüz Ukrayna’da neler olup bittiğindeyken, (Ukrayna hükümetinin) ne zaman işleri berbat edip yüzlerine gözlerine bulaştıracaklarını izleyerek nasıl yaşayabiliriz?" (Sputnik, DIŞ HABERLER)