Putin'den Polonya'ya: Belarus'a yönelik her saldırganlık Rusya'ya saldırıdır

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'nın Belarus'a yönelik her türlü saldırganlığa yanıt vereceğini, böyle bir durumda 'ellerindeki mevcut tüm araçları' kullanacaklarını söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Polonya Güvenlik Komistesi'nin askeri birliklerini ülkenin doğusundaki Belarus sınırına kaydırma kararının ardından bir açıklama yaparak, Belarus'a yönelik herhangi bir saldırganlığın Rusya'ya yönelik bir saldırı olarak değerlendirileceğini söyledi. Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, Moskova'nın Belarus'a yönelik her türlü saldırganlığa yanıt vereceğini, böyle bir saldırganlık durumunda 'ellerindeki mevcut tüm araçları' kullanacaklarını belirtti. 

POLONYA'DAN SINIRA ASKER KONUŞLANDIRMA KARARI

Reuters'ın aktardığına göre, söz konusu açıklama, Varşova yönetiminin askeri birliklerini ülkenin doğusundaki Belarus sınırına konuşlandırma kararından iki gün sonra geldi.

Polonya, 19 Temmuz'da bir açıklama yaparak, Rusya'da 'askeri isyan' ile suçlanan Rus paralı asker grubu Wagner savaşçılarının askerlere eğitim verdiği ve Rusya'nın taktik nükleer silahlarına ev sahipliği yapan Belarus ile sınırına asker gönderme kararı aldığını duyurmuştu. Wagner lideri Yevgeniy Prigojin de dün Belarus'ta görüntülenmişti. Wagner'e yakın Telegram kanallarında, grubun kurucusu Prigojin’i Belarus’ta gösterdiği düşünülen videoda, Prigojin'in Wagner savaşçılarını karşıladığı görülüyordu.

Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov'a girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, başkent Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Prigojin'in, 24 Haziran'da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, 'Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını' ve 'konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini' açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek 'isyancı liderin' Belarus'a gideceğini bildirmişti. Fakat konuya ilişkin ilk açıklamasında Prigojin'in Belarus'ta olduğunu teyit eden Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, daha sonra bir açıklama daha yaparak Prigojin'in Rusya'da olduğunu söylemişti. (BBC Türkçe)