Putin'den Orta Doğu gezisi: Abu Dabi uçuşunda savaş uçakları eşlik etti

Rusya Devlet Başkanı Putin, 2022'den bu yana yaptığı ilk Orta Doğu gezisi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti. Ardından, Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman ile bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Doğu ziyareti kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye gitti. Putin, burada Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid en-Nehyan ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya-BAE ilişkilerinin 'hiç olmadığı kadar yüksek bir seviyede' olduğunu, BAE'nin Rusya'nın 'Arap dünyasındaki ticaret ortağı' olduğunu ifade etti. 

Reuters'ın haberine göre, iki ülkenin 'büyük petrol ve gaz projeleri' yürüttüğünü anlatan Putin, görüşmelerinde İsrail-Filistin çatışmasını ve Ukrayna savaşını ele alacaklarını söyledi.

PUTİN'E SAVAŞ UÇAKLARI EŞLİK ETTİ

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı videoya göre, Putin’in içinde olduğu İL-96 model devlet başkanlığı uçağına eşlik etmek üzere savaş uçakları kalkış yaptı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Putin’in uçağının her iki yanında ikişerli gruplar halinde yer alan Su-35S model savaş uçaklarının havadan havaya hedefleri vurabilme yeteneğine sahip R-73 ve R-77 füzeleri taşıdığı görüldü. Rus savaş uçakları Putin'in yolculuğuna başkent Abu Dabi’ye ininceye kadar eşlik etmeyi sürdürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çeşitli sınıflardaki standart havacılık silahlarına sahip Su-35S'lerin uluslararası uçuş boyunca devlet başkanlığı uçağına hava desteği sağladığı kaydedildi. Uçakların şiddetli yağmur ve sert rüzgarların etkili olduğu zorlu hava koşullarında bir havaalanından kalktığı belirtilen açıklamada, savaş uçaklarının birinci sınıf pilotlar tarafından kullanıldığı belirtildi.

PUTİN, SUUDİ ARABİSTAN'DA BİN SELMAN İLE GÖRÜŞECEK

Putin'in Abu Dabi'deki temaslarının ardından bugün Suudi Arabistan'a geçmesi ve burada Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesi bekleniyor. Bu görüşme, Ekim 2019 tarihinden bu yana iki isim arasında gerçekleştirilen ilk görüşme olacak. Putin'in Orta Doğu'ya yaptığı ziyaret, aynı zamanda OPEC+'nın petrol üretimini kısma taahhüdüne rağmen petrol fiyatlarının düşmesinin ardından gerçekleşiyor. 

Kremlin'den Putin'in ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, liderlerin OPEC+'nın da bir parçası olarak enerji işbirliğini ele alacağı belirtildi. Kremlin, "Bu formattaki Rus-Suudi işbirliği, küresel petrol piyasasında istikrarlı ve öngörülebilir bir durumun güvenilir bir garantisi" dedi. Rusya Devlet Başkanı, son Orta Doğu ziyaretini ise Temmuz 2022'de İran'a yapmış, burada İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile bir araya gelmişti.

PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI VERİLMİŞTİ

Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) mart ayında 'çocukların yasadışı biçimde sınır dışı edilmesi' ve 'insanların Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasadışı biçimde transfer edilmesi' iddiasıyla Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Rusya Federasyonu Başkanlık Ofisi'nde Çocuk Hakları Komiseri olan Maria Alekseyevna Lvova-Belova'ya da aynı suçlamalar yöneltilmişti.

Ukrayna, Rusya'nın Ukrayna'dan aldığı yaklaşık 20 bin çocuğu ailelerinin ya da velilerinin rızası olmadan Rusya veya Rusya kontrolü altındaki bölgelere götürdüğünü, bu eylemin Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili anlaşmasındaki tanıma göre savaş suçu olduğunu iddia ediyor. Rusya ise bu suçlamayı reddediyor ve savaş bölgesindeki savunmasız çocukları koruduğunu ileri sürüyor. (DIŞ HABERLER)