Putin'den Çin'de 'hastane saldırısı' açıklaması: Korkunç bir felaket

Çin'de Devlet Başkanı Şi ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin olarak, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu marjında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Çin devlet basını, bugün gerçekleştirilen görüşmede, iki liderin İsrail ve Gazze'deki çatışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunduğunu aktardı. Buna göre, iki lider ayrıca Çin, Moğolistan ve Rusya arasındaki doğalgaz boru hattı ile ilgili gelişmeleri de ele aldı.

Putin, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nde 500'den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı hakkında açıklamalarda bulunarak, "Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü" ifadelerini kullandı.

'TARAFLAR MÜZAKERELERE BAŞLAMALI'

AA'nın aktardığına göre, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini vurgulayan Putin, "İlkeli bir tutumumuz var ve bunun bugünkü krizle hiçbir ilgisi yok. Biz, her zaman başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduk" diye konuştu. Putin, Gazze'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiği Filistin’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıyı değerlendirerek, şunları kaydetti:

"Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü. Bunun, bu çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmemiz gerektiğine dair bir işaret olmasını umuyorum. Taraflar, en azından bir şekilde temaslara, müzakerelere başlamalılar.

Edindiğim izlenime göre kimse çatışmanın sürmesini, genişlemesini ve durumun kızışmasını istemiyor. Bence ana aktörler, çatışmanın gelişmesini ve geniş kapsamlı bir savaşa dönüşmesini istemiyor, bunun olmasından çekiniyor."

ABD UKRAYNA'YA ATACMS FÜZESİ GÖNDERDİ: 'UKRAYNA İÇİN İYİ DEĞİL'

ABD’nin Ukrayna'ya "Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS)" olarak bilinen uzun menzilli füzeleri sevk etmesine de tepki gösteren Putin, "Bu Ukrayna için iyi bir şey değil. Bu sadece acıyı uzatır. Füzelerin sevkiyatı, çatışma hattındaki durumu hiçbir şekilde büyük ölçüde değiştiremeyecek. Bu imkansız. Bunu kesin olarak söyleyebiliriz" dedi.

Putin, Rusya Hava ve Uzay Kuvvetlerine Karadeniz'deki devriye faaliyetlerini artırma talimatı verdiğini belirterek, "Kinjal füzelerini taşıyan Mig-31 uçakları, Karadeniz'de devriye gezmeye başladı. Bunun bir tehdit olmadığı konusunda uyardım ancak Akdeniz’de olanlarla ilgili görsel ve silahların yardımıyla kontrol gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Şİ: İŞBİRLİĞİNE GÜÇLENDİRME KONUSUNDA İSTEKLİYİZ

Reuters'ın Çin devlet medyasından aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Putin ile görüşmelerinde 'İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını' söyledi. Çin-Rusya ilişkilerine de değinen Şi, iki ülkenin 'gelişmekte olan stratejik sektörlerde etkin bir biçimde işbirliğini keşfetmesi gerektiğini' belirtti.

Çin'in 'çok taraflı çerçevelerde, Rusya ile iletişim ve işbirliğini güçlendirmeye devam etme konusunda istekli olduğunu' kaydeden Çin Devlet Başkanı, 'Rus halkını bağımsız bir şekilde seçtikleri ulusal yenilenme ve ulusal egemenliklerini koruma yolunda desteklediğini' belirtti. Şi, 'mümkün olan en kısa zamanda Çin-Moğolistan-Rusya doğalgaz hattı projesine önemli bir ilerleme kaydedilmesini umduğunu' söyledi. (DIŞ HABERLER)