Putin, Rusya'nın Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmesine yönelik yasayı imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmesiyle ilgili yasayı imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Türkiye'nin de imzacısı olduğu Açık Semalar Anlaşması'ndan çekildi. Söz konusu yasa, Devlet Başkanı Putin tarafından imzalandı. Putin'in imzasıyla beraber, ABD ile Rusya arasında Yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (New START) dışında başka bir askeri anlaşma kalmamış oldu.

Trump yönetimi, Moskova’nın şartları ihlal etmesini gerekçe göstererek 1992'de imzalanan ancak 2002'de yürürlüğe giren Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararı aldığını duyurmuştu. Rusya ise Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmesine ilişkin süreci başlatma kararı aldığını 15 Ocak'ta açıklamıştı. 

Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Joe Biden yönetiminin Açık Semalar Anlaşması'na geri dönmeyeceğini Rusya'ya bildirdi. Bildirinin ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "ABD, Rusya'nın bu anlaşmayı ihlal ettiğine dair yalanları yaymaya devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güven ve güvenlik artırıcı önlem olarak öngörülen, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nın 34 imzacısı bulunuyor. (AA/DIŞ HABERLER)