Putin: Ortada bir düşmanlık yok, büyükelçiler görev yerlerine dönecek

ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında görüşme sona erdi. Putin yaptığı açıklamada "Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tartışmalar son derece yapıcıydı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan görüşme sona erdi. İki lider arasındaki görüşme toplam üç buçuk saat sürdü.

ABD Başkanı Biden, Villa La Grange’den aracıyla ayrıldı.  




Vladimir Putin ise yürüyerek çıkış yaptı. Putin görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.



Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra gerçekleşen zirvenin ardından Rus lider Putin'in açıklamalarda bulundu.

'KATİL İFADESİ İÇİN BENİ ARADI'

Putin toplantıda Biden’ın kendisine yönelik “katil” ifadelerine ilişkin, “Sert ifadelere gelince, hepimiz bu ifadeleri biliyoruz. Ondan sonra Başkan Biden beni aradı, açıkladı. Bu açıklamalar beni tatmin etti” dedi. Putin, ABD ve Rus elçiliklerinin görev yerlerine geri dönmeleri konusunda anlaşmanın sağlandığını ifade ederek, “ABD'nin Moskova büyükelçisi ve Rusya'nın Washington büyükelçisinin görev yerlerine dönüşüne gelince, bu sorunun çözülmesi konusunda anlaştık” diye konuştu.

'O BENİ, BEN DE ONU DAVET ETMEDİM'

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisini ABD’ye, kendisinin de mevkidaşı Biden’ı Rusya’ya davet etmediğini ifade etti. Putin ''Bu tür toplantıların ve ziyaretlerin gerçekleşmesi için uygun koşulların olması gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. ABD’nin Rus sınırına yakın tatbikatlar yaptığını vurgulayan Putin, “ABD'nin kendi topraklarında birçok tatbikat yapması gibi biz de kendi bölgemizde tatbikatlar yapıyoruz. Ama teçhizatımızı ve personelimizi Amerika Birleşik Devletleri eyalet sınırlarına sürüklemiyoruz” dedi.

'UKRAYNA VE NATO KONUSUNDA TARTIŞACAK BİR ŞEY YOK'

Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılma ihtimali konusunda gelen sorulara, “Ukrayna'nın NATO'ya olası girişiyle ilgili olarak, burada tartışılacak bir şey yok” dedi. Öte yandan Putin, ABD ve Rusya’nın siber güvenlik konularında istişarelere başlayacağını açıkladı. Putin, “Her iki taraf da orada belirli yükümlülükler üstlenmek zorunda” ifadelerini kullandı. Putin son olarak zirveye ilişkin değerlendirmesinde, “Somut ve sonuca ulaşmayı hedefleyen bir atmosferde gerçekleşti” diye konuştu.

'TEK YAPTIKLARI İMALARDA BULUNMAK'

Putin, Rusya'nın iddia edilen siber saldırılar hakkında ABD'ye "kapsamlı bilgi" sağladığını, ABD'nin yanıt vermediğini belirtti. Teksas'taki bir Amerikan petrol boru hattı sistemine yapılan son saldırıya ve Rusya'daki bir sağlık sistemine yapılan saldırıya işaret eden Putin, "Siber uzayın her iki ülke için de olağanüstü derecede önemli olduğuna inanıyoruz. ABD yönetiminin buna bakmakla özellikle ilgilendiğini düşünmüyorum. Tek yaptıkları imalarda bulunmak, bizim ihtiyacımız olan ise uzman istişareleri yapmak" dedi.

'NAVALNI İSTEDİĞİNİ YAPTI'

Vladimir Putin, gözaltına alınan muhalefet lideri Alexei Navali hakkında soru sorulduğunda, olayla ilgili tarafsız haber yapılması çağrısında bulundu. Putin, "Bu kişi Rusya'da var olan yasaları ihlal ettiğini biliyordu ve mükerrer bir suçludur. Arandığını çok iyi biliyordu ama yine de Rusya'ya geri döndü ve kasıtlı olarak tutuklanmak istedi. Yapmak istediğini yaptı'' dedi.

'BIDEN SELEFİNDEN ÇOK FARKLI'

Rus lider, Joe Biden'ı "deneyimli bir devlet adamı" olarak nitelendirdi. 2 saat boyunca ayrıntılı olarak konuştuklarını, bunun çoğu politikacıyla yapılabilecek  bir şey olmadığını ifade eden Putin, ''Başkan Trump'tan çok farklı" dedi.

'MAHKUM DEĞİŞİMİ KONUSUNDA UZLAŞMA OLABİLİR'

Putin, ABD başkanının Rusya'da hapsedilen ABD vatandaşları sorununu gündeme getirdiğini, Washington ile mahkum değişimi konusunda "uzlaşma" olabileceğini kaydetti, ancak ayrıntı vermedi.

'RUSYA'NIN ABD GİBİ OLMASINI İSTEMİYORUZ'

"Bütün siyasi rakipleriniz hapishanede öldüyse, zehirlendiyse... Bu, siyasi bir kavga istemediğiniz mesajını göndermiyor mu?" sorusu üzerine Putin, ABD Capitol'deki 6 Ocak ayaklanmalarına işaret ederek karşılık verdi ve Rusya'nın sınırları içinde bu tür bir "kaos" istemediğini söyledi.

'İLİŞKİLERİN DÜZELİP DÜZELMEYECEĞİNİ SÖYLEMEK ZOR'

Putin, kendisinin ve Başkan Biden'ın "açık ve samimi bir görüşme" yaptıklarını ifade ederek, "Bu bir yarışma değil. Verimli bir toplantı oldu. Verimliydi, amacına ulaştı" dedi. Joe Biden ile yaptığı görüşmelerde Moskova ile Washington arasında karşılıklı güvene dair bir "umut işareti" gördüğünü belirten Putin, Biden'ı "çok yapıcı, deneyimli bir ortak" olarak nitelendirdi, ancak ABD ile ilişkilerin düzelip düzelmeyeceğini söylemenin zor olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)