Putin imzaladı: Rusya ile ABD arasındaki nükleer anlaşmanın süresi uzatıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın beş yıl uzatılmasına yönelik kararı imzaladı. Kremlin, ABD ile Rusya arasındaki anlaşmanın süresinin 5 Şubat 2026’ya kadar uzatıldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (New START/START-3) beş yıl uzatılmasına yönelik kararı imzaladı. Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in, anlaşmayı 5 Şubat 2026’ya kadar uzatan kararnameyi imzaladığı duyuruldu.

Açıklamada, "Devlet Başkanı, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki 8 Nisan 2010 tarihli Stratejik Saldırı Silahlarının Sınırlandırılması ve Azaltılması Anlaşması’nı uzatan anlaşmayı onaylayan federal yasayı imzaladı" ifadelerine yer verildi. Sputnik'in aktardığına göre açıklamada ayrıca, anlaşmanın uzatılmasının Rusya’nın 'çıkarına olduğu, ABD ile ilişkilerin şeffaflığını ve öngörülebilirliğini koruyacağı ve dünya genelinde istikrarın korunmasına yardımcı olacağı' vurgulandı.

ABD'nin Sovyet Rusya ile 1991'de ve Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmalarının (START 1 ve START 2) uzantısı niteliğindeki New START anlaşması, Washington ile Moskova arasındaki 'yürürlükteki son nükleer anlaşma' niteliğini taşıyor. Anlaşma, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor. 5 Şubat 2011'de devreye giren 10 yıllık anlaşmanın süresi, 5 Şubat 2021'de sona eriyordu. (AA/Sputnik)