Putin: İkinci Rus Covid-19 aşısı tescil edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ikinci korona virüsü aşısı EpiVakKorona'nın tescil edildiğini duyurdu. Üçüncü Rus aşısının da yolda olduğunu söyleyen Putin, "Her şeyden önce bu aşıları Rus pazarına tedarik etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vektör Virüsoloji ve Biyoteknoloji Bilim Merkezi'nin geliştirdiği, ikinci Rus Covid-19 aşısı olan EpiVakKorona'nın tescil edildiğini açıkladı.

Hükümet üyeleriyle yapılan ve Rus televizyonlarından canlı olarak yayınlanan toplantının başında konuşan Putin, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) bünyesindeki Vektör Bilim Merkezi'nin Covid-19'a karşı geliştirdikleri EpiVakKorona aşısını bugün tescil ettirdiği bilgisini kamuoyuyla paylaştı.

'ÜÇÜNCÜ AŞI YOLDA'

Sputnik'te yer alan habere göre Putin, "Bildiğim kadarıyla, Rusya Bilimler Akademisi Çumakov Merkezi tarafından geliştirilen üçüncü aşı da yolda" ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, "Klinik araştırmalar 100 gönüllü üzerinde yapıldı. Adenovirüs bazlı Sputnik V aşısından farklı olarak yeni EpiVakKorona aşısı, gelecek vaat eden sentetik platformlardan biri temelinde oluşturuldu, Bu bir peptit aşısı ve viral protein-peptitlerin yapay olarak sentezlenmiş kısa parçalarından oluşur. Bağışıklık sistemi bu protein-peptitler aracılığıyla virüsü inceler, tanımlar ve etkisiz hale getirir" dedi.

'ÖNCELİK RUS PAZARI'

Bu arada Putin, Rus aşılarını yurt dışına göndereceklerini ve yabancı partnerlerle bu konudaki işbirliğinin sürdüğünü belirterek "Ancak yurt dışına yönelik aşıları, bu aşamada aşıların gönderileceği ülkedeki tesislerde üretmeye odaklanmalıyız. Şu anda hem birinci hem de ikinci aşının üretimini artırmalıyız. Her şeyden önce bu aşıları Rus pazarına tedarik etmeliyiz. Aşılar, Rus eczacılık ağına mümkün olduğunca geniş biçimde ulaştırılmalı" diye konuştu.

Toplantı sırasında Putin, Golikova ile Rospotrenbadzor Başkanı Anna Popova'nın EpiVakKorona aşısı vurulan gönüllüler arasında olduğunu belirterek Golikova'ya kendisini nasıl hissettiğini sordu. İkişer doz aşı vurulduklarını söyleyen Golikova, kendisinde ve Popova'da yan etki görülmediğini ve herhangi bir olumsuzluk hissetmediklerini anlattı. (Kaynak: Sputnik)