Putin: Avrupa'yla ilerlemeye hazırız ama tarihin kara sayfalarını unutmayacağız

Avrupa ile ilişkileri geliştirmek istediklerini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, İkinci Dünya Savaşı'nda hakla karşı işlenen suçları unutmayacaklarını belirtti. Putin, “Bu bir soykırım, bu kesinlikle apaçık bir şey” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’nın tüm halklarıyla çabalarını birleştirmeye hazır olduklarını fakat İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet halkına yönelik işlenen soykırım da dahil olmak üzere, tarihin kara sayfalarını unutmayacaklarını ifade etti.

Sputnik'in haberine göre, Duma’da grup başkanlarıyla yapılan toplantıda konuşan Putin, “Elbette ileriye gitmeli, geleceği düşünmeli, başka halklarla çabalarımızı birleştirmeliyiz, buna Avrupa’daki tüm halklar da dahil. Bunu günümüzdeki zorluklara ve konjonktüre rağmen yapmalıyız ve geçmiş bizi geriye sürüklememeli” dedi.

'BU KESİNLİKLE BİR SOYKIRIM'

Rusya’nın unutmayacağı şeyler de olduğunu vurgulayan Putin, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı yürütülen savaş yıllarında Sovyet halkına karşı uygulanan soykırımı tarihin kara sayfalarından biri olarak nitelendirdi.

Putin, “Şimdi savaş yıllarında sivil halka karşı işlenen suçlara dikkat veriyoruz. Bu bir soykırım, bu kesinlikle apaçık bir şey” ifadelerini kullandı.

'SAVAŞ YILLARINDA YAŞANANLARI ARAŞTIRARAK POLİTİKAMIZI İNŞA EDİYORUZ'

Savaş yıllarında yaşananlarla ilgili verileri araştırmakla doğru yaptıklarını düşündüğünü belirten Putin, “Bu gözümüz açık bir şekilde günümüzdeki olaylara bakmamızı ve gelecekte asla böyle bir şeyin tekrarlanmaması için Rusya’nın politikasını buna göre inşa etmemizi sağlıyor” dedi.

Rusya’nın savaşta Nazilere karşı zaferinin anısına her zaman kıymet verdiğini söyleyen Putin, “Bu nereden, kimin elde ettiği, kimin kazandığı belli olmayan alelade bir hatıra değil. Bu zaferi kazananlar bizim babalarımız, dedelerimiz. Kanlarıyla geleceğimizi bize verdiler” diye konuştu.

Putin daha önce ‘Pobeda’ (Zafer) adlı Rusya organizasyon komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Nazilerin Sovyet halkına karşı gerçekleştirdiği soykırımın ve diğer suçların zaman aşımı süresi bulunmadığını belirtmişti.

Bu tespitin Rus mevzuatında ve uluslararası hukuk sisteminde yer alması gerektiğinin vurgulayan Putin, ilgili kurumlara bu konuda sürekli olarak çalışma yürütme talimatı vermişti.