Putin: Avrupa'da savaş istemiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Başbakanı Scholz'la basın toplantısında Ukrayna krizini değerlendirdi: Avrupa'da savaş istemiyoruz. Batı'nın sadece kendi güvenliğini sağlamasına göz yumamayız.

Putin ve Scholz, ikili görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Moskova ziyaretinde gündeme gelen uzun masada oturdu. Scholz'un Rusya'ya girişte PCR testi yaptırmaması nedeniyle bu masa tercih edildi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve NATO'nun Avrupa'nın birçok ortak belgesinde yer alan eşit ve bölünmez güvenlikle ilgili temel prensipleri son derece keyfi olarak ve kendi çıkarına olacak şekilde yorumlamasına göz yumamayacağını vurguladı.

Rusya lideri Putin, Kremlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ve NATO'nun bölünmez güvenlik prensipleri konusundaki tutumunu eleştirdi.

'BÖLÜNMEZ GÜVENLİK BİR TARAFIN ÇIKARINA GÖRE YORUMLANAMAZ'

Putin, "Rusya, ABD ve NATO'nun Avrupa'nın birçok ortak belgesinde yer alan eşit ve bölünmez güvenlikle ilgili temel prensipleri son derece keyfi olarak ve kendi çıkarına olacak şekilde yorumlamasına göz yumamaz. Bu prensip sadece kendi güvenliğini sağlama yöntemlerini özgürce seçme ve herhangi askeri birliklere ve ittifaklara özgürce katılma hakkına ilişkin hükmü değil, aynı zamanda bir ülkenin güvenliğinin diğer ülkelerin güvenliğine zarar vererek pekiştirmeme yükümlülüğünü de içeriyor" diye vurguladı.

Batı'nın Rusya'yı güç yoluyla dizginlemesinin Moskova tarafından doğrudan ulusal güvenlik tehdidi olarak algılandığını söyleyen Putin, Rusya'nın güvenlik garantileri hakkında önerdiği yasal anlaşmaların tam olarak bu tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik olduğunun altını çizdi.

Rusya'nın savaş istemediğini ve bu nedenle güvenlikle ilgili teklifler sunduğunu kaydeden Putin, söz konusu tekliflere ABD ve NATO'dan aldıkları yanıtlarda Moskova'nın önceki yıllarda önerdiği ve şimdi de istişare etmeye hazır olduğu bir dizi görüşün yer aldığını söyledi.

'MÜZAKERE YOLUNDAN İLERLEMEYE HAZIRIZ'

ABD ve NATO'nun yanıtlarının Rusya'nın tekliflerde yer verdiği temel taleplere bir cevap vermediğini vurgulayan Rus lider şöyle devam etti: "Ancak dün Dışişleri Bakanı'nın yaptığı sunuma göre, bu yanıtlarda tartışmaya karşı olmadığımız ve önceki yıllarda Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili konularda partnerlerimize önerdiği bir dizi husus yer alıyor, yani kısa ve orta menzilli füzelerle, askeri şeffaflıkla ilgili."

Rusya'nın bu ortak çalışmaya devam etmeye, müzakere yolundan ilerlemeye hazır olduğunu söyleyen Putin, ancak tüm sorunların bir bütün halinde, uygulanmasını mutlak öncelik olarak gördükleri Rusya'nın temel tekliflerinden uzaklaşılmadan ele alınması gerektiğini belirtti.

SCHOLZ: DİPLOMASİ HENÜZ TÜKENMEDİ

Almanya Başbakanı Scholz ise Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki askerlerini çekmeye başladığı haberini memnuniyetle karşıladığını belirterek, diplomatik bir çözümün hâlâ mümkün olduğunu söyledi. Scholz, "Diplomatik olasılıklar tüketilmiş olmaktan çok uzak... Bazı askerlerin çekilmiş olduğunu duymak iyi bir işaret. Bunun devamının geleceğini umuyoruz" dedi.

"Bir çözüm bulmak mümkün olmalı" ifadelerini kullanan Scholz, "Durum ne kadar zor ve ciddi görünüyor olsa da, umutsuz olduğunu söylemeyi reddediyorum" diye konuştu.

'RUSYA'NIN BAZI TALEPLERİ ELE ALINMAYA DEĞER'

Almanya Başbakanı, Ukrayna'nın NATO üyesi olup olmaması konusunda mevcut krizin temelinde yatan soruna ilişkin de, "NATO'nun genişlemesi şu an gündemde değil" dedi. Scholz, Rusya'nın Batı'dan güvenlik taleplerinin bazılarının ele alınmaya değer olduğu görüşünü de dile getirdi. Scholz, ülkesi Almanya ile Fransa'nın arabulucu konumunda olduğu Normandiya Formatı'nın sorunun çözümü için önemli olduğunu ve bu konuda Putin ile aynı fikirde olduklarını da belirtti. (DIŞ HABERLER, Sputnik)