Puşi gözaltısı: Karakolda darp iddiasına soruşturma

Nizip'te parkta otururken gözaltına alınan 16 yaşındaki Ahmet Gündüz karakolda darp edildiğini söyleyerek suç duyurusunda bulundu. Savcılık önce soruşturmaya gerek duymadı sonra soruşturma başlattı. Gündüz'ün annesi Şenay Aslan oğlunun puşi taktığı için gözaltına alındığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nizip'te yaşayan 16 yaşındaki Ahmet Gündüz geçtiğimiz aylarda arkadaşlarıyla Osmanlı Parkı'nda oturuyordu. Bir süre sonra parka gelen polisler Gündüz'e önce kimlik sordu, sonra kendisini gözaltına aldı. Karakola götürüldükten sonra serbest bırakılan Gündüz, annesiyle birlikte darp raporu almak için hastaneye gitti. Ancak ailenin anlatımına göre polisler hastaneye de gelerek darp raporu alınmasını engelledi. Bunun üzerine polisler hakkında suç duyurusunda bulunan aileye savcılık 'kovuşturmaya gerek yok' dedi. Ancak anne Şenay Aslan karara itiraz etti ve savcılık soruşturma açtı. Daha önce yine bir oğlunu polis takibi sırasında kaybettiğini belirten anne Şenay Aslan, “Oğlum Muhammet Gündüz'ü kaybettim. Bu oğluma işkence edenlerin yakasını bırakmayacağım” dedi.

'DARP EDEREK KÖTÜ MUAMELE GÖSTERDİLER'

Darp edilen Ahmet Gündüz de annesiyle birlikte gittiği savcılıkta polisler hakkında kötü muameleden suç duyurusunda bulundu. Gündüz savcılıkta şunları söyledi: “Arabada 10 dakika boyunca beni dolaştırdılar. Sonra başka bir araca aldılar. Bir süre sonra karakola götürdüler. Bir odaya aldılar. Suratıma tokat attılar. Daha sonra da darp ettiler.”

SAVCILIK ÖNCE SORUŞTURMAYI GEREK GÖRMEDİ 

Savcılık bu suç duyurusu hakkında, 'İşlem yapılmasına yer olmadığına' dair karar verdi. Ancak darp edildiğini ve kötü muamele gördüğünü belirten Gündüz'ün annesi Şenay Aslan, savcılığın kararına itiraz etti. Anne Aslan'ın diğer oğlu Muhammet Emin Gündüz de bir yıl önce polis tutanaklarına göre kaçarken öndeki zırhlı araca çarparak vefat etmişti. Anne Aslan, oğlu Ahmet Gündüz'ün kaderinin diğer oğluna benzememesi için savcılığın kamera görüntülerini incelemediğini söyleyerek suç duyurusunu yeniledi. Oğlunun karakoldaki ifade odası kamera görüntülerinin dosyada olmadığını söyleyerek itiraz etti. Aslan savcılıkta, “Kamera görüntülerinin ortaya çıkartılmasını istiyorum. Bu görüntülerin bilinçli olarak dosyaya eklenmediğini düşünüyorum. Oğlum asıl olarak orada darp edilmiştir. Bu kamera kaydı görüntülerinin gizli tutulduğunu düşünüyorum” dedi.

Aslan, oğlu serbest bırakıldıktan sona yüzünün mosmor olduğunu söyleyerek darp raporu almaya çalıştıklarını ancak buna da engel olunduğunu savcılıkta şöyle anlattı: “Darp raporu almak için hastaneye gittik. Oraya oğlumu darp eden polis memurları geldi. Bizim darp raporu almamızı engellediler. Orada bulunan kamera kaydı görüntülerinin alınmasını talep ediyorum."

SAVCILIK GÖRÜNTÜLERİ İSTEDİ

Savcılık yeni başvuru üzerine bu kez soruşturma başlattı. Nizip İlçe Jandarma Komutanlığı'na yazı göndererek olayla ilgili bilgileri istedi. Savcılık, Gündüz'ün ifadesinin alındığı odanın ve koridorların kamera görüntülerini, polislerin kimlik tespitlerinin yapılmasını ve ifadelerinin alınmasını istedi.

Anne Aslan oğlu Ahmet Gündüz'ün gözaltına alınma gerekçesini ve yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Oğlum puşi taktığı için gözaltına alınıyor. Ben bir oğlumu kaybettim. Oğluma işkence edenlerin yakasını bırakmayacağım. Hukuki her yolu deneyeceğim. İşkence, darp etmek insanlığa sığmaz.”