Prosedürler tamamlandı: İran Rusya'dan savaş uçağı alıyor

İran, Rusya'dan Su-35 savaş uçaklarının alımıyla ilgili prosedürlerin tamamlandığını açıkladı. İran basını, ilk etapta 24 uçağın alınacağını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, Rusya'dan Sukhoi-35 (Su-35) savaş uçaklarının alımının kesinleştiğini ve satın alma prosedürlerinin tamamlandığını açıkladı. 

AA'nın İran devlet televizyonundan aktardığına göre, İran 1988'deki İran-Irak savaşının ardından bazı ülkelere savaş uçağı alma talebini iletmişti. Bu talebi kabul eden Rusya, Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a yönelik silah ambargosunu 2020'de kaldırmasının ardından İran'ın savaş uçağı talebine olumlu yanıt verdi. İran devlet televizyonunun İran'ın BM Daimi Temsilciliği'ne dayandırdığı haberine göre, söz konusu uçak alımı kesinleşti. 

İRAN BASINI: İLK ETAPTA 24 UÇAK ALINACAK

BM'nin 2007 itibarıyla İran'a uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasının ardından İran Rusya'dan Su-35 uçaklarının tedariki konusunda girişimlere başlamıştı. Uçak alımının kesinleştiğini duyuran İran devlet televizyonu, satın alma sözleşmesinin ne zaman sonuçlandığı ve Rusya'dan İran'a kaç adet Su-35'in ne zaman teslim edileceği konusunda detaylı bilgi vermedi. Öte yandan, İran medyasına yansıyan haberlerde, İran'ın Rusya'dan öncelikle 24 savaş uçağı alacağı bilgisine yer verildi.

BM 2020 YILINDA İRAN'A SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRMIŞTI

Tahran'ın 2015'te BM Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca, 13 yıldır uygulanan uluslararası silah ambargosu ile bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağı 2020'de kaldırılmıştı.

Rusya'nın Sukhoi firması tarafından tasarlanan tek koltuklu, çift motorlu Su-35, çok amaçlı dördüncü nesil avcı uçağı olarak kullanılıyor. Ambargolar nedeniyle uzun bir süredir savaş uçağı alımı yapamayan İran'ın Hava Kuvvetleri envanterinde eski ABD yapımı F-4, F-5 ve F-14 ile Rus Mig-29 ve Su-24 savaş uçakları bulunuyor. (DIŞ HABERLER)