Prosedür cezaevinde ölüme yetişemedi

Akciğer kanserinin yanısıra başka hastalıkları da olan ve 2011 yılından beri cezaevinde bulunan hasta hükümlü Hayrettin Yılmaz dün vefat etti. Ailesi 'prosedür' denilerek cezası bir yıldan az kalan Hayrettin Yılmaz’ın tahliyesinin geciktiğini söyledi. İHD'den yapılan açıklamada, Yılmaz'ın Balıkesir Hastanesi'ne sevki yapılmasına rağmen Bandırma'dan getirildiği Afyon Cezaevi'nde karantina sürecinde tutulduğu belirtilmişti.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

AFYONKARAHİSAR - 10 yıldan uzun süredir cezaevinde olan ve cezasının bitmesine 1 yıldan az kalmasına rağmen tahliye edilmeyen kanser hastası Hayrettin Karaman, ailesiyle son bir kez biraraya gelemeden dün vefat etti.

Afyonkarahisar 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutulan 65 yaşındaki Hayrettin Yılmaz, 2011 yılında tutuklanmıştı. Akciğer kanserinin yanısıra babasının başka birçok hastalığı daha olduğunu, telefonda dahi konuşamadığını, konuşmakta güçlük çektiğini belirten Berav Yılmaz, “Abimle beraber babamın görüşüne gittiğimizde, tekerlekli sandalyede geldi yanımıza. Nefes alamıyordu, konuşamıyordu” dedi. Babasının cezasının bir yılın altına düştüğünü, tahliyesini beklediklerini söyleyen Yılmaz, sık sık cezaevini aradıklarını, durumunun iyi olmadığını ve tahliye olması gerektiğini söylediklerinin altını çizerek, devamla şunları söyledi: “Bırakmaları da gerekiyordu. 'Prosedür' deyip duruyorlardı. Bu adam yemek yiyemiyor, konuşamıyor. Bu adamın beslenmesi lazımdı kendini toparlaması lazım dedik. Prosedür dediler.”

'CEZAEVİ MÜDÜRÜ, MÜTEŞEKKİR OLUN' DEMİŞTİ

Cuma günü cezaevini aradığını, dosyayı öne aldıklarını, kendisine bu pazartesi günü (15.03.2021) heyetin toplanıp tahliye olup olmaması konusunda karar vereceğinin söylendiğini belirten Berav Yılmaz, “Cezaevi müdürü abime 'Müteşekkir olun' demişti. Ne için bilmiyorum herhalde hastaneye kaldırıldığı için, bilmiyorum. Ben müteşekkir ne demek onu da bilmiyorum. Bugün annem gelip, babanı hastaneye kaldırdılar deyince vefat ettiğini anladım. Müdürün sözü takılmıştı aklıma ‘Müteşekkir olun’. İnterneti açıp baktım ne demek diye: Teşekkür etmek, minnettar olmak… Babam için söylendi. Böyle söz mü olur, böyle laf mı söylenir mi? Tahliyesine 1 yıldan daha az süre kalmıştı prosedür denilerek tahliye edilmedi. Daha pazartesi heyet tahliye edelim mi etmeyelim mi diye karar verecekti. Babam cansız bedeniyle tahliye oldu. Bunun için mi müteşekkir olalım?” diyerek, tepkisini dile getirdi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILARAK YILMAZ’IN TAHLİYESİ İSTENMİŞTİ

İHD Ankara Şubesi’nde cumartesi günü yapılan açıklamada Yılmaz’ın durumuna dikkat çekilerek şöyle denilmişti: “Arkadaşları tarafından sağlık durumuna dair bilgiler tarafımıza iletilmiştir. 65 yaşında olan Hayrettin Yılmaz daha önce bulunduğu Bandırma 2 No’lu Tipi Cezaevi’nde iken hastanede yapılan tetkik ve tahlillerden sonra akciğer kanseri tanısı konulmuştur. Kanserin ne seviyede olduğunun anlaşılması için Balıkesir Hastanesi'ne sevki yapılmış ancak sevki gerçekleşmeden Afyon Cezaevi’ne getirilmiştir. Karantina sürecinde uzunca bir süre hastaneye götürülmemiş ve aksaklıklar yaşamıştır.”

Her hafta eylem yaparak, hasta mahkumların durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de cumartesi günü yaptıkları eylemde Hayrettin Yılmaz’ın durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmesini talep etmişti.