Prof. Tülek: Belirtiler grip değil Covid-19 olabilir

Prof. Necla Tülek, artan Covid-19 vakaları için yaptığı değerlendirmede Covid-19'un nezle benzeri belirtilerle ilerlediğini söyleyerek hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Necla Tülek, Covid-19 vakalarında grip ve nezle belirtileri görüldüğünü, bu belirtileri yaşayanların test yaptırmaları gerektiğini söyledi. Tülek, ayrıca semptomları olan kişilerin de önlem olarak maske kullanması uyarısında bulundu. 

'SEMPTOM GÖSTERENLER MASKE KULLANMALI'

AA'nın haberine göre Tülek, vaka sayılarındaki artışın hem dünyada hem de Türkiye'de beklenen bir durum olduğunu söyledi. Tülek, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Şu an Covid-19 kaynaklı en sık gördüğümüz tablo, neredeyse bir nezle ya da hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi ilerlemesi. Burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, hafif baş ağrısı, hafif halsizlik gibi belirtilerle karşılaşıyoruz. Grip benzeri semptomları yaşayanların kesinlikle Covid-19 ihtimalini düşünmeleri ve PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Şu an test oranlarının düşük olduğunu biliyoruz. Ayrıca bu semptomları olan kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durması, kesinlikle maske kullanması ve bu semptomların başlangıcından itibaren 7-10 gün kadar maske kullanımını sürdürmesi çok önemli." 

Yeni hatırlatma dozlarının önemli olduğunu belirten Tülek, "Daha önce Covid-19 geçirenler daha uzun süre korunabiliyordu. Fakat Omicron için bu geçerli değil. Çok kısa sürede oluşan koruyucu antikorlar hızla yok oluyor. Bu nedenle aşılama önem kazanıyor. Aşılanan kişilerde hastaneye başvuru yüzde 50'den, yoğun bakıma yatış ise yüzde 80'den daha az. Bu nedenle her şeyden önce aşıların tamamlanması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Omicron'un çok bulaşıcı olduğunu vurgulayan Tülek, kapalı, kalabalık, toplu ulaşım ve iyi havalandırılmayan tüm alanlarda maske kullanılmasını önerdi. (HABER MERKEZİ)