Prof. Orhan Kural Covid-19 nedeniyle vefat etti

Korona virüsüne yakalanan ve 2 haftadır yoğun bakımda tedavi gören Prof. Dr. Orhan Kural vefat etti. Kural, 70 yaşındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir süredir korona virüsü tedavisi gören Prof. Dr. Orhan Kural, vefat etti.

Kural, Covid-19'a yakalanmasının ardından 28 Kasım’da Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’ne kaldırılmıştı. 70 yaşındaki Prof. Kural 9 Aralık’tan bu yana yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Ses sanatçısı Onur Akay da dün Kural'ın durumunun ağırlaştığını ve bir süredir entübe durumda olduğunu açıklamıştı.

CEM YILMAZ: ARAMIZ İYİ OLMASA DA...

Sigara karşıtlığı ile bilinen Orhan Kural, Cem Yılmaz'la yaşadığı tartışma ile de uzun süre konuşulmuştu. Prof. Dr. Orhan Kural’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kendisini hedef alarak kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla ünlü komedyen Cem Yılmaz’a açtığı 10 bin liralık tazminat davası reddedilmişti. Orhan Kural, Cem Yılmaz'ı, filmlerinde sigaraya özendirdiği gerekçesiyle eleştiriyordu.

Cem Yılmaz, Kural'ın vefatının ardından sosyal medya paylaşımı yaptı ve "Yıllardır aramız pek iyi olmasa da Orhan Kural a cok üzüldüm. Huzur içinde yatsın sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

ORHAN KURAL KİMDİR?

1950 yılında İstanbul'da doğan Orhan Kural, Kadıköy Maarif Koleji ve İTÜ Maden Fakültesi'ni bitirdi. Burslu olarak eğitim aldığı New York Columbia Üniversitesi'nden Mayıs 1973'te Maden Yüksek Mühendisi unvanı alan Kural, Eylül 1978'de ise doktor unvanı aldı.  İTÜ'de toplam 44 yıl hizmet veren Kural, bunun son 9 yılını bölüm başkanı olarak geçirdi. Kural, kömürle ilgili üç kitabın (biri İngilizce) editörlüğünü yaptı.

Kural, 17 gezi kitabı ve "Bu Kitap Başka" adlı anı kitabı hazırladı. Türkiye'nin değişik yerlerinde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı.

Birçok ülkede çevre bilinci vermeye yönelik 6 bini aşkın konferans verdi. Değişik kanallarda radyo ve televizyon programları hazırlayıp sunan Kural, 193 ülkeyi gezdi ve Nomadmania Sitesinde, dünyanın en gezgin insanları listesinde 48. sırada yer aldı. Türkiye Gezginler Derneği'ni kuran Kural, 2003'te Benin Fahri Konsolusluğu'na, 2013'te Vanuatu Fahri Konsolosluk Yardımcılığına atandı. Bine yakın ödül ve plaket sahibi olan Orhan Kural'a 2014'te Cotonou'da "Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı" takdim edildi. (HABER MERKEZİ/AA)