Prof. Görür: Van için depremi öngörüyorum

Prof. Dr. Naci Görür'den Van Depremi'nin yıldönümünde yeni uyarı: Van ve çevresi ebediyen deprem üretmeye mahkum. 2011'de oluşan fay ani kırılmayla depreme neden olursa, çok büyük bir etki yapabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Van depreminin 11. yıl dönümünde “Van'ın Depremselliği; Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm” başlıklı panel düzenledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Mihail Atik, depreme yönelik tedbirlerinin alınmadığına dikkat çekti. Atik, "Hala deprem toplanma alanlarımız yok, hala deprem gerçekliğine imar planları rant odaklı yapılıyor" dedi.
Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre panelin ilk oturumunda İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür söz aldı. Görür, Van'ın deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Depremi durdurmak, engellemek mümkün değildir. Ülkeyi depreme karşı dirençli hale getirebiliriz. Bu işi ciddiye almıyoruz. İleriyi planlamaya alışkın değiliz, dolayısıyla deprem işini ciddiye almıyoruz" diye konuştu. 
"Van ve çevresi ebediyen deprem üretmeye mahkumdur. Burada sık sık deprem göreceğiz" uyarısını yapan Görür şöyle devam etti: "Van'ın çok deprem kaynağı olan bir yer olduğunu unutmamak lazım. Van'ın depremselliği birçok ille kıyaslamayacak kadar fazladır.  Bunu yetkililere anlatmak gerekiyor. 2011 depreminin ardından yeni bir fay hattı oluştu. Bu fay hattı kentin tam merkezinden geçiyor. Çok hareket ediyor ama yavaş hareket ettiği için farkında olmuyoruz. Ama belirli bir zaman sonra bu fay etkisini gösterecektir. Bu yeni fay ani bir kırılmayla depreme neden olursa, çok büyük bir etki yapabilir." 

Prof. Görür, daha önce de depremlere yönelik birçok kez uyarıda bulunduğu halde önlemlerin alınmadığını ifade ederek, "Bilim depremin olacağını öngörür. Şimdi Van için depremi öngörüyorum ve söylüyorum" diye konuştu.

'SADECE PROJEDE YÖNETMELİĞE UYGUN...'

Panelin ikinci oturumunda ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdil sunum yaptı. Yakut, deprem için önceliklerden birinin de yapıların iyileştirmesi olduğunu söyledi. Yakut, bina riskleri azaltılmadığı takdirde can kayıplarının olmaya devam edeceğini belirtti. 

Doç. Dr. Erdil ise, yapılan binaların proje üzerinde deprem yönetmeliklerine uygun olduğunu uygulamada bu durumun tersine işlediğini vurguladı. Erdil, binalarda yıkıma neden olan unsurların kolon ve perde duvar, beton dayanımı eksikliği olduğunun altını çizdi. (HABER MERKEZİ)