Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Twitter artık daha itaatkar ve hükümet dostu

Musk’ın satın almasıyla birlikte Twitter’ın ‘daha itaatkar ve hükümet dostu’ olduğunu söyleyen Akdeniz, "Twitter'ın, Türk yasalarına uymak için hesapları bloke etmeye istekli olduğunu görüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 14 Mayıs seçimleri öncesi Türkiye'den bazı hesaplara erişim engeli getiren Twitter’ın kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akdeniz, Elon Musk’ın satın alımıyla beraber Twitter’ın ‘daha itaatkar ve hükümet dostu’ olduğunu belirtti.  

Elon Musk tarafından satın alınmadan önce Twitter'ın doğrulanmış gazetecilerin veya haber kaynaklarının hesaplarının bloke edilmesi taleplerini reddettiğini söyleyen Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Artık daha itaatkar ve hükümet dostu olan Twitter'ın, Türk yasalarına uymak için hesapları ve tweet'leri bloke etmeye istekli olduğunu görüyoruz. Yasal sürecin yokluğunda, bu tehlikeli bir oyun ve özgürlüğü güvence altına almak adına başarısız bir örnek niteliğinde.”

Ne olmuştu?

14 Mayıs seçimleri öncesi Türkiye'den bazı hesaplara erişim engeli getiren Twitter, konuya ilişkin ayrıntılı açıklama yaptı. Açıklamada, Twitter’a yönelik bant daraltılması konusunda "tehdit" olarak gördükleri bir uyarı aldıklarını ve platformun seçim süresince kullanılabilmesi için bazı hesaplara erişim engelleme işlemi uyguladıklarını belirtildi.

İngilizce ve Türkçe paylaşılan açıklamada Twitter, hafta boyunca hükümetle müzakere halinde olduklarını ve birkaç uyarının ardından 'bant daraltma' tehdidi nedeniyle 4 hesap ve 409 tweete erişim engeli getirdiklerini vurguladı. Mahkeme kararlarına itiraz edildiği ancak oy verme işleminin hemen öncesinde başvurulabilecek başka bir yasal yolun olmadığı savunuldu. (DIŞ HABERLER)