Prof. Dr. Tevfik Özlü: Vaka sayıları normalde açıklananın çok üstünde

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde artışa geçen korona virüsü vaka sayılarını değerlendirdi. Özlü," Vaka sayılarında şu anda bildirilen sayılar gerçeği temsil etmiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü korona virüsü vakalarının artışa geçtiğini ve vaka sayılarının gerçeği bildirmediğini belirterek, "Vaka sayılarında şu anda bildirilen sayılar gerçeği temsil etmiyor. Sayıların çok çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Ama artık insanlar hasta olunca eskisi gibi gidip test yaptırmıyorlar" dedi. 

'HASTANEYE YATIŞ VAKALARI ARTMAYA BAŞLADI'

DHA'nın aktardığı habere göre, korona virüsünün çok yaygın olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Vaka sayılarımız artıyor. Hastanede yatış vakaları da artmaya başladı. Covid-19 servisimizi kapatmıştık. Covid hastamız hiç yoktu ama son zamanlarda Covid için yatırdığımız hastalar olmaya başladı. Şu anda tekrar yoğun bakımda hastamız var. Yoğun bakımı, Covid yoğun bakım olmaktan çıkarmıştık, hastalarımız tamamıyla bitmişti" ifadelerini kullandı.

Şu anda açıklanan vaka sayılarına kıyasla vakaların daha yüksek olduğunu söyleyen Özlü, "Vaka sayılarında şu anda bildirilen sayılar gerçeği temsil etmiyor bence. Vakaların çok çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum ama artık insanlar hasta olunca eskisi gibi gidip test yaptırmıyorlar. 2020-2021’i hatırlarsanız en ufak bir öksürüğünüz, ateşimiz olsa hemen gider test yaptırırdık; 'acaba Covid mi olduk?' diye korkardık. İnsanlar korona virüsünü şimdi hafif şekilde, nezle, grip, soğuk algınlığı gibi atlatıyor. Dolayısıyla 'hastaneye gideyim test yaptırayım' demiyor. Onun için vaka sayılarının normalde bildirilenin çok çok üstünde olduğunu düşünüyorum. Etrafımıza bir bakalım, çevremizde bildiğimiz, tanıdığımız, yakınımız, komşumuz, arkadaşlarımız arasında son 15 günde 20 gün içerisinde soğuk algınlığı, nezle, grip ve benzeri bir hastalık geçiren çok kişi olduğunu görürsünüz. Hatta aile boyu bunların bir arada hazırlandıklarını görürsünüz. Yani bu kadar yaygın şu anda ama hafif bir hastalık halinde atlatılıyor" diye konuştu. 

'KORONA VİRÜSÜ, NEZLE, GRİP GİBİ BİR HASTALIĞA DÖNDÜ'

Korona virüsünün artık genellikle akciğerlere inmediğini belirten Prof. Dr. Özlü, sözlerine şöyle devam etti:

“Genelde 2-3 gün içinde temastan sonra semptomlar başlıyor. Hafif bir boğazda yanma, ağrı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, vücutta kırgınlık, halsizlik, yapabiliyor. Bazen ateş, bazen de koku ve tat alma duyusu kaybı yapmaya başladı ama genelde akciğere çok inmiyor.  Akciğerde zatürre, solunum yetmezliği yapmıyor genelde ancak yaşlı, kronik hastalığı olanlar ya da bağışıklığı baskılanmış, kanser tedavisi gören ya da bağışıklığı baskılayan bazı ilaçlar kullanmakta olan kişilerde ağır seyredebiliyor. Hastaneye yatış, yoğun bakım desteği gerektirebiliyor ve ölümcül sonuçlanabiliyor. Gençseniz, kronik bir hastalığınız yoksa ve aşılıysanız çok sorun yok. Hastalanabilirsiniz ama hafif atlatacaksınız. Yani çok endişelenmeye gerek yok. Nezle, grip, soğuk algınlığı nasıl bir hastalıksa bu da öyle bir hastalık haline dönmüş durumda. Nezle olmamak için ne yapıyorsanız ya da soğuk algınlığı olmamak için neye dikkat ediyorsanız bunu da aynı şekilde değerlendirmemiz lazım.” (HABER MERKEZİ)