Prof. Dr. Hamzaoğlu: Marmara Depremi'nden ders çıkarılmadı

1999 Marmara Depremi’ni yaşayan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, aradan geçen 24 yılda Kocaeli’nin depremden hiçbir ders çıkarmadığını söyledi.

1999 yılındaki Marmara Depremi'nde yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetti.
Google Haberlere Abone ol

Dilara Yazıcı

KOCAELİ - 1999 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti. Resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 5 bin 840 kişi de kayboldu. Deprem gerek nüfus yoğunluğu gerekse ekonomik faaliyet açısından Türkiye'nin en yoğun bölgesine büyük zarar verdi. 365 bin konut depremde ya yıkıldı ya da hasar gördü.

1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünde depremi de yaşayan o dönemki Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile konuştuk. Hamzaoğlu, aradan geçen 24 yıla rağmen Kocaeli’nin felaketten ders çıkarmadığını söyledi.

Eski Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, sağlık çalışanlarına verilen deprem eğitiminin kaldırıldığını söyledi. 

‘DEPREME YAKALANDIĞIMIZ BİNA İZOLATÖRLÜ OLDUĞU İÇİN BİR ŞEY OLMADI’

Deprem sonrası bölgedeki sağlık sorunları üzerine de araştırmalar yapan Hamzaoğlu, fay hatları üzerinde yaşadığımızı belirterek sağlam yapılar kurmanın önemine işaret etti. Depremde kamu kurumları ve fabrikalar ayakta kalırken en çok konutların hasar aldığını ifade eden Hamzaoğlu, şunları söyledi: “Kocaeli Tabip Odası’nda bir görüşme esnasında depreme yakalandık. Deprem olduğunu anladığımız an kendimizi dışarıya atmak istedik ancak oradaki yetkili kişi buna gerek olmadığını çünkü binanın izolatöre sahip olduğunu söyledi. Bina hiçbir hasar almadan depremi atlattı. Aynı şey burada faaliyet gösteren fabrikalar için de geçerliydi. Tüm yaşam alanı yerle bir oldu ancak fabrikalar ve kurumsal binalara hiçbir şey olmadı.”

Geçmişten günümüze karşılaştırma yapan Hamzaoğlu, Kocaeli’nin yaşanan felaketten hiçbir ders çıkarmadığını belirterek durumun hala aynı olduğunu dile getirdi.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VERİLEN DEPREM EĞİTİMİ KALDIRILDI’

Depremde hastanelerin ve sağlık çalışanlarının yetersiz kaldığını belirten Hamzaoğlu, 1999 depreminde birçok hastanenin depreme dayanamayarak yıkıldığını, sağlık çalışanlarının ise ne yapmaları gerektiği konusunda bilinçsiz olduğunu söyledi. Depremden sonra sağlık çalışanlarına 2000 yılından 2006 yılına deprem eğitimlerinin verildiğini söyleyen Hamzaoğlu, “2006 yılından sonra bu eğitimler de kaldırıldı” dedi.

Hamzaoğlu, depremin ardından yalnızca KOÜ Araştırma Hastanesi’nin izolatöre sahip olarak inşa edildiğini, bunun dışında izolatörlü başka bir bina inşa edilmediğinin altını çizdi: “Çoğu bina perde beton kullanılarak inşa edildi. Kent planı olarak bakacak olursak, çok büyük bir değişiklik görülmüyor. Örneğin deprem anında Kocaeli’nde insanların toplanacağı bir toplanma alanı olmadığını biliyoruz.”

‘HALK GEÇİM DERDİNDEN DEPREMİ UNUTTU’

Hamzaoğlu, deprem gerçekliğinin geri planda kaldığını ifade etti. “Konuyu halk açısından ele aldığımızda, deprem öncelikler sıralamasında çok geri düşüyor” diyen Hamzaoğlu, şöyle devam etti: “Bunun sebebi ise halkın yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılar, ay sonunu nasıl getireceğim kaygısı ve geçim derdi.”

Hamzaoğlu, “Alınacak birçok önlem varken bu önlemler alınmıyor ise halk bu konuda ısrarcı olmadığı için” değerlendirmesinde bulundu.