Prof. Dr. Gözler'den korsan ders kitapları uyarısı: Böylesini duymamıştım

Prof. Dr. Kemal Gözler, hukuk fakültesi öğrencilerin korsan ders kitaplarının nasıl satıldığını ve kitapları örnek vererek anlattı. Gözler yazısında durumun vahametini, "Buna sıradan bir 'korsan' hikâyesi demek haksızlık olur. Bu hikâyeye, Yılmaz Erdoğan’ın meşhur filminden ilham alarak, “korsan sarmalı” ismini verebiliriz!" sözleriyle aktardı.

Prof. Gözler, kitaplarının orjinal ve korsan baskılarından örnekler verdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hukuk profesörü Kemal Gözler, ders kitaplarının korsan baskılarının hukuk fakültesi öğrencileri tarafından yine öğrencilere satıldığını ortaya koyan bir yazı kaleme alarak uyarıda bulundu.

Prof. Gözler, Oranize İşler 3 'Korsan Sarmalı' başlıklı yazısında, 21 Mayıs 2020 tarihinde de 'Korsan Ders Kitabı Sorunu: Türkiye’de Fikrî Mülkiyet Bilinci Üzerine' başlıklı bir makale yayınladığını hatırlatarak, "İşin maddî boyutu da olduğu için, bir yazarın korsan kitap sorunu hakkında yazması hoş olmuyor. Ancak ben ne olursa olsun, kim ne derse desin, bu konuda yazmaya devam edeceğim. Zira bu ülkede fikrî haklar bilinci, bu konuda yazarak, sorunları örnekleriyle göstererek ve tartışarak adım adım oluşacak. Bu nedenle, bundan altı ay önce yazdığım gibi, bugün de, korsan kitap sorunu hakkında yazacağım. Amacım aynı: Bu ülkede fikrî haklar bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak" dedi.

Gözler https://www.anayasa.gen.tr/ internet sitesinde yayınladığı yazısında, hukuk fakültesi öğrencilerine whats app üzerinden ulaşan bazı öğrencilerin piyasanın altında fiyatla ders kitaplarını sattıklarını duyurduğunu anlattı. Sipariş edilen kitaplar geldiğinde korsan olduğunun anlaşıldığını belirten Gözler, şunları yazdı:

"Hâliyle korsan kitapların baskı kalitesi genellikle kötüdür ve keza bu kitaplarda, eksik sayfa, boş sayfa, ters sayfa, sayfa sıralamasında karışılıklık gibi pek çok hata olur. Ancak şimdiye kadar, burada anlattığım olaydaki korsan kitaplar kadar hatalı ve kalitesiz korsan kitap herhalde görülmemiştir.

İşin ilginç yanı bu kötü kalitede ve hatalı korsan kitapları, öğrencilere kitapların orijinal fiyatına yakın bir fiyatla satmayı başarmışlar! Örneğin benim Anayasa Hukukunun Genel Esasları kitabımın Ekin Yayınevindeki fiyatı 49 TL [8], bunlar aynı kitabın korsanını 45 TL’ye satmışlar.

Pek çok korsan kitap hikâyesi duydum. Ama böylesine bir korsan hikâyesi duymamıştım. Buna sıradan bir “korsan” hikâyesi demek haksızlık olur. Bu hikâyeye, Yılmaz Erdoğan’ın meşhur filminden ilham alarak, “korsan sarmalı” ismini verebiliriz!

 

İnşallah bu talihsiz olay, ülkemizde korsan kitap sorununun ne menem bir sorun olduğununun anlaşılmasına küçük de olsa katkıda bulunur ve öğrencilerimizin akıllarını başlarına toplamasına vesile olur!"

YAZININ TAMAMI