Prof. Dr. Cenk Demirdöver: Sahte ya da uygunsuz botoks ve dolgu malzemeleri el altından satılıyor

İngiltere’nin 18 yaş altına botoks ve dudak dolgusunu yasaklamasının ardından, Prof. Dr. Demirdöver Türkiye’deki durumu değerlendirdi: "Botoks ve dolgu malzemeleri kaçak girip el altından satılıyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere’de yeni çıkan bir yasa ile 18 yaş altındaki kişiler artık dudak dolgusu ve botoks yaptıramayacak. Bu alanda getirilen kısıtlamalarla gençlerin risk içeren operasyonlardan korunması amaçlanıyor.

Bu durum Türkiye’de nasıl işliyor? Türkiye’de uygulanması beklenen bu tarz yasalar var mı? Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği İkinci Başkanı ve EBOPRAS (European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery) İkinci Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver Gazete Duvar’a değerlendirdi.

Bu tarz uygulamaların 18 yaş altındakilere ancak ebeveyn bilgisi ve rızası dahilinde, bazı özel durumlarda uygulanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Demirdöver, "Elimizde ne kadar botulinum toksin (botoks) ve dolgu uygulaması yapıldığına dair maalesef herhangi sağlıklı bir veri yokken bu tarz işlemlerden zarar görmüş kişilerin verisine ulaşmak ne yazık ki mümkün değil. Bu tür istatistiksel veriye sahip olmamızın en önemli nedeni botoks ve dolgu tedarikçisi firmaların satış rakamlarının belirsiz olmasıdır. Öte yandan ülkemize maalesef kaçak yollarla gelen pek çok sahte ya da uygunsuz botoks ve dolgu ürünleri, internet ya da el altından satışlarla doktor olmayan ya da doktor olduğu halde bu tür uygulamaları yapma yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılıyor" dedi.

Prof. Dr. Cenk Demirdöver

‘DENETİM YAPILMADIĞINDAN ENGELLENEMİYOR’

Gençlerin koruması için yasa çıkarmanın olayın ilk aşaması olduğunu ancak bu tür uygulamaların önüne geçilmesi için sıkı denetim gerekmekte olduğunu belirten Prof. Dr. Demirdöver, "Cezalar ne kadar ağır olursa olsun denetim yapılmadığında bu tür yetkisiz uygulamalar maalesef engellenemiyor" dedi.

Türkiye’de sistemin nasıl işlediğini ve gençlerin hangi izinlerle bu işlemleri uygulattığını değerlendiren Prof. Dr. Cenk Demirdöver, ‘’Normal şartlarda, 18 yaş altındakilere ancak ebeveyn rızası dahilinde bu tür uygulamalar yapılabilir. Ancak pratikte yetkisiz ve denetimsiz, merdiven altı diye tabir edilen merkezlerde, sadece fiyat avantajı nedeniyle bu tür uygulamaların yapıldığı bilinmektedir" dedi ve ekledi: "Biz Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği olarak bu tür yetkisiz merkezlerin denetlenmesi ve kapatılması için yoğun bir uğraş içerisindeyiz."


'ŞİKAYET YOKSA, YETKİSİZ UYGULAMALARIN CEZALANDIRILMASINA PEK RASTLANMIYOR'

Prof. Dr. Demirdöver bu konuda yetkisi olmayanların uygulama yaparsa Türkiye'de herhangi bir ceza alıp almadığına ilişkin şu açıklamada bulundu:

"Eğitim verme yetkisi olmayan kişi ve kurumlar tarafından düzenlenen ve hiçbir denetimden geçmemiş kurslar sonucu alınan ve geçerliliği olmayan sertifikalarla, uygulama yetkisi olmayan kişiler tarafından maalesef botoks ve dolgu uygulamaları yapılıyor. Aslında 1219 sayılı tababet ve şuabatı san'atlarının tarzı icrasına dair kanunun 25. maddesinde, "Diploması olmadığı hâlde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır" ibaresi yer almaktadır. Bununla birlikte, şikayet olmadığı takdirde bu tür yetkisiz uygulamaların cezalandırılmasına pek sık rastlanmamaktadır."

 Türkiye’de bu konuda benzer bir yasa çalışması olduğuna dair herhangi bir duyum almadıklarını belirten Prof. Dr. Demirdöver, ‘’Öte yandan yetkisiz kişiler tarafından botoks ve dolgu uygulamalarının tam denetimi yapılamıyorken böyle bir yasa çıkarılsa bile pratikte bunun uygulanması zor gibi görünüyor’’ diyerek sözlerini tamamladı.