Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu vefat etti

Urartu arkeolojisinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu vefat etti. Çilingiroğlu, kanser tedavisi görüyordu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi eski dekanı, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünün kurucusu Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu dün akşam saatlerinde vefat etti. 77 yaşındaki Çilingiroğlu, yaklaşık 2 yıldır kanser tedavisi görüyordu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dr. Zafer Derin, Çilingiroğlu’nun vefat ettiğini duyurdu.

Derin, “Ege Üniversitesi protohistorya ve Önasya Arkeolojisi’nin kurucusu, değerli hocamız Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Ailesine ve tüm arkeoloji camiasına başsağlığı dileriz” dedi.

Çilingiroğlu için 21 Haziran 12.30’da Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi önünde tören düzenlenecek. Çilingiroğlu’nun cenazesi, Ege Üniversitesi Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Urla Kuşçular Devederesi mezarlığına defnedilecek.

ALTAN ÇİLİNGİROĞLU KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde 1969 yılında arkeoloji eğitimini tamamlayan Çilingiroğlu, 1972'de devlet bursuyla Manchester Üniversitesi'nde doktora yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra ilk önce Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde, 1980 yılından itibaren de Ege Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam etti. Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde iki dönem Dekanlık görevini de yürüten Çilingiroğlu, Ayanis (Van) ve Ulucak Höyük (İzmir) kazılarının başkanlığını yaptı. Uzmanlık alanları arasında Doğu Anadolu, İran, Transkafkasya ve tarihöncesi kültürleri ile Urartu Kralllığı yer almaktadır.

Urartu Krallığı, tarihi, sanatı, dış politikası, savaşları, ekonomisi, inançları hakkında 100’ün üzerinde bilimsel makalesi ve çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)