Prime Video: Ortalama katalog, iyi fiyat, yerelleşemeyen ürün

Türkiye pazarında sunduğu Amazon Prime avantajları dışında, Prime Video’ya neden kullanıcıların abone olması gerektiğinin bir cevabı yok. İddialı bir fiyatla pazara giren böylesine bir platformun yerli orijinal yapmasını bile beklemek gerekirken Türkiye yapımı hiçbir içeriği kullanıcılarına sunmamasını hesabına büyük bir eksi olarak yazmak lazım.

Google Haberlere Abone ol

Prime Video, dünyanın en büyük holdinglerinden biri olan Amazon’un eğlence bacağında yer alan şirketlerden sadece biri. Özellikle e-pazar yeri uygulaması ve Amazon Web Hizmetleri’yle tanınan şirkette, Prime Video, ilk olarak tek başına bir platform olarak değil Amazon üyelerine sağlanan ekstra bir hizmet olarak tasarlanmıştı. Zaman içinde de yine Amazon üyelerinin abonelik paketine dahil edilen veya tek başına abone olunabilen bir seç-izle platformu olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Geçtiğimiz sonbaharda resmi olarak Türkiye’de de hizmet vermeye başlayan şirket, verdiği farklı -o ülkede aktif olan- hizmetleri tek bir abonelikle kullanıma sunuyor. Örneğin, Türkiye’de Amazon Prime üyesi olduğunuzda Amazon’un e-pazar yeri platformunda bazı ürünleri özel indirimlerle satın alabiliyor ve bazı şartlar çerçevesinde siparişinizin size kısa sürede ulaşmasını sağlayabiliyorsunuz. Prime Gaming üzerinden seçilmiş bazı oyunlara ücretsiz erişmenin yanı sıra Prime Video’ya da aynı hesapla giriş yaparak içeriklere ulaşabiliyorsunuz. Yani Amazon diyor ki tek bir abonelikle sana birden fazla alanda birden çok fayda sağlayabilirim. Bahsettiğim Amazon Prime üyeliği yapmak istemezseniz, Prime Video’ya aynı fiyat üzerinden direkt abone olarak yine seç-izle platformunu kullanmanız da mümkün.

Bu genel Amazon girizgahından sonra Prime Video’yu beş kritere göre değerlendirebiliriz.

Fiyat: Prime Video’nun aylık abonelik ücreti 7,90 TL. Hizmetini ilk kez açtığı diğer ülkelerde olduğu gibi rakiplerinin çok altında teklif ettiği abonelik ücretinin ne kadar süreyle devam edeceği belirsiz ancak bu fiyatın pazara giriş kampanya fiyatı olduğunu unutmamak gerek.

Orijinal içerikler: Platformda birçok Prime Originals içerik yer alıyor. Orijinal yapımların özellikle dizilere odaklandığını da söylemek mümkün.

İçerik kataloğu: Prime Video’daki içerikler özellikle son 10-15 yılda yapılmış ve ilk yayınlandıkları zaman ciddi bir erişime ulaşan ve hâlâ izleyicisi olan orijinal dili İngilizce olan diziler ile büyük stüdyoların ürettiği ve genellikle dünya çapında tanınan oyuncuların rol aldığı poster filmlerinden oluşuyor.

İçerik çeşitliliği: Platformda cazibesi yüksek konulara odaklanan gerilim, aksiyon, macera türü dizi ve filmlerin yanı sıra aile ve çocuk içerikleri, belgeseller ve spor türünde içerikler bulmak mümkün. Kötü sayılmayacak bir içerik kütüphanesine sahip olan platformun en zayıf noktası neredeyse hiçbir bağımsız sinema filmine yer vermemesi olabilir.

Ulaşılabilirlik: Prime Video’ya farklı mobil cihazlar, kutular veya oyun konsollarından ulaşmak mümkün. Zaten platformun ulaşılabilirliğinde bir sorun olsa sanırım ayıp olurdu zira bağlı bulunduğu Amazon’un meşhur altyapı ve teknoloji servisleri kendi söküğünü dikemiyor diye adı çıkardı…

DÜNYA ÇAPINDA VAR YERELDE YOK

Prime Video’nun dünyanın farklı bölgelerinde aboneleri olmasına karşın ABD merkezli dizi ve film üretimi dışında abonelerine sunduğu çok az içerik var. Bende, sanki internetin yaygınlaşmadığı dönemlerin televizyon kanalıymış hissi uyandırıyor. Çok kaliteli ve izlemeye değer içerikler bulabilsem de genel anlamda birbirine çok benzer senaryo çatılarına sahip aynı içeriklerin farklı versiyonlarını görüyormuşum gibi düşünüyorum.

Genel içerik kataloğu ABD merkezli olması dışında, özellikle girilen yerel pazarlarda yerel içeriklere dair bir yatırım yapmamaları da başka bir konu. Örneğin Türkiye pazarında sunduğu Amazon Prime avantajları dışında, Prime Video’ya neden kullanıcıların abone olması gerektiğinin bir cevabı yok. İddialı bir fiyatla pazara giren böylesine bir platformun yerli orijinal yapmasını bile beklemek gerekirken Türkiye yapımı hiçbir içeriği kullanıcılarına sunmamasını hesabına büyük bir eksi olarak yazmak lazım.

Yerli yapımların, bu tip platformlarla kullanıcıları arasında kurulan para al-hizmet ver dışında bir bağ kurabileceğine de her zaman inanırım. Örneğin Netflix, yılda birkaç kez ses getiren dizileri gösterime soksa da Türkiye’de asıl ilişkiyi sizce hangi içeriklerle sağladı? İçerik bazında konuşuyorsak bence kesinlikle yerli yapımlara girerek bunu başarıyor.

Prime Video’nun yine de ayda 7,90 TL’ye yeterli bir altyapı ve içerik kataloğuyla iyi bir hizmet verdiklerini düşünüyorum. Platforma dair şimdilik en büyük iki merakım ise yerli yapım içeriklere ne zaman yer vermeye başlayacakları ve bu kampanya fiyatlarını ne zaman değiştireceklerine odaklanmış durumda. Türkiye’deki diğer seç-izle platformlarıyla rekabet etmeyi planlıyorlarsa bu iki konuya verecekleri cevap, pozisyonlarını da net olarak ortaya koyacaktır.

Etiketler amazon prime seç-izle