Prens Philip'in cenazesinde kriz: 'Prens Harry'yi utandırmamak' için kimse askeri üniforma giymeyecek

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi Prens Philip'in cenazesinde kraliyet ailesi üyeleri üniforma giymeyecek. Sebep, Prens Harry'nin unvanlarından vazgeçtiği için 'sivil' giyinmek zorunda olması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 73 yıllık eşi, Edinburgh Dükü Prens Philip'in cenazesinin cumartesi günü kaldırılmasının öncesinde kraliyet ailesi içindeki anlaşmazlıklar üniforma krizine yol açtı. Eşi Meghan Markle ile ABD'ye taşınan Prens Harry'nin dedesinin cenazesinde askeri üniforma giymek istediği ancak kraliyet unvanlarından ve askeri görevlerinden feragat ettiği için bunu yapamayacak olmasının gerilim yarattığı belirtiliyor. Adı skandallara karışan Prens Andrew'un da babasının cenazesinde üniformayla görünmesinin istenmediği aktarılıyor. 

'PRENS HARRY'Yİ UTANDIRMAK İSTEMİYORLAR'

İngiliz basını, Kraliçe Elizabeth'in bu tartışmaların ortasında devreye girerek "Kimse üniforma giymeyecek" kararı aldığını yazdı. Buna göre, kraliyet ailesi üyeleri için yapılan cenaze törenlerinin geleneklerinden vazgeçilecek ve askeri üniforma giyme hakkı bulunmayan tek aile üyesi olan Prens Harry'yi 'utandırmamak' için hiçbir aile üyesi cenazeye üniforma ile katılmayacak.

99 yaşında ölen Prens Philip'in cenazesi, cumartesi günü Windsor Kalesi'nden kaldırılacak. Kraliyet cenazelerinde aile üyeleri geleneksel olarak, sahip oldukları unvanları yansıtan askeri üniformalar giyiyor ve madalyalarını takıyor. Ancak Prens Philip'in cenazesi öncesinde, torunu Prens Harry ile oğlu Prens Andrew'a ilişkin tartışmalar nedeniyle bu geleneğin yerine getirilmeyeceği belirtiliyor.

'DÜĞÜNDE GİYDİĞİ ÜNİFORMAYI İSTEDİ'

Daily Mail gazetesinin haberine göre, 36 yaşındaki Prens Harry cenazedye, Meghan Markle ile evlenirken giydiği üniformasıyla katılmak istedi. Ancak Harry'ye, kraliyet unvanlarından vazgeçtiği için bunu yapamayacağı söylendi. Afganistan'da iki dönem hizmet etmiş olan Prens Harry'nin bu karara öfkelendiği belirtiliyor.

'PRENS ANDREW DA SORUN YARATTI'

61 yaşındaki Prens Andrew ise çocuklar dahil çok sayıda kişiye cinsel istismar suçlamasıyla tutulduğu cezaevinde intihar eden ABD'li milyarder Jeffrey Epstein'la ilişkileri nedeniyle kraliyet görevlerinden feragat etmişti. Ancak Andrew, askeri unvanlarını koruduğu için üniforma giyme hakkına sahip.

Prens Andrew'un da babasının cenazesine amiral üniformasıyla katılmak istediği fakat bunun aile içinde imaj açısından hoş karşılanmadığı belirtildi. İddiaya göre, Harry ve Andrew'un aktif olarak orduda görev yapmış olan tek aile üyeleri olması da tartışmayı alevlendirdi.

Daily Mail'a göre, Kraliçe Elizabeth bu krizi çözmek için devreye girerek, cenazede hiçbir aile üyesinin üniforma giymemesine karar verdi. Bu kararın ardından, kraliyet ailesinin erkek üyelerinin cenazeye takım elbise ile katılmaları bekleniyor. (DIŞ HABERLER)