Portekiz, erken genel seçim için sandık başında

Başbakan Costa'nın istifası üzerine Portekiz bugün erken genel seçim için sandık başına gitti. Anketler, Costa'nın partisi PS ile Demokratik İttifak (AD) arasında başa baş bir seçim öngörüyor.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Portekizli seçmenler, 25 Nisan 1974 tarihinde diktatörlük dönemine son veren Karanfil Devrimi'nin 50'nci yıl dönümünde, demokrasi tarihinde 18'inci kez sandık başına gidiyor. Yaklaşık 10,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu erken genel seçim için oy kullanma işlemi bugün yerel saatle 08.00'da (Türkiye saatiyle 11.00) başladı. Meclisteki 230 milletvekilini seçmek için 19 siyasi parti seçimlere katılırken, en fazla milletvekili, 48 milletvekili ile başkent Lizbon ve 40 vekil ile Porto kentinden çıkacak.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, anketler, ana muhalefetteki sağ Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD), Hristiyan Demokratlar (CSD) ile kurduğu Demokratik İttifak'ın (AD) az farkla seçimleri kazanabileceğini ortaya koyuyor. Anketlerde, liderliğini PSD Başkanı Luis Montenegro'nun yaptığı AD'nin yüzde 28-32, eski başbakan Antonio Costa'nın ardından liderini Aralık 2023'te değiştiren ve seçimlere eski Altyapı ve Konut Bakanı Pedro Nuno Santos ile girecek PS'nin ise yüzde 24-29 aralığında oy alacağı tahmin ediliyor.

Sandıktan çıkacak sonuçta ne AD ne de PS'nin 116 olan meclis çoğunluğunu elde edeceği ve azınlık ya da koalisyon hükümetinin zorunlu olacağı görüşü ağırlık basıyor.

PORTEKİZ, SON 5 YILDA 3 KEZ SANDIK BAŞINA GİTTİ

Seçimlerde ülke siyasetinde sadece 5 yıllık bir geçmişi bulunan faşist Chega partisinin alacağı sonuç da merak ediliyor. Eski futbol yorumcusu Andre Ventura'nın liderliğini yaptığı Chega'nın 2019'da sadece bir olan milletvekili sayısını 2022'deki seçimlerde 12'ye çıkardıktan sonra bugünkü seçimlerde 35'e kadar yükseltebileceği öngörülüyor.

Son 5 yılda üçüncü kez sandığa giden Portekizli seçmenler, yeni kurulacak hükümetten siyasetteki yolsuzluğun yanı sıra konut sorunu, sağlık sektöründeki aksamalar, düşük maaşlar, eğitim ve düzensiz göçmen konularında adım atmasını bekliyor. Oy kullanma işlemi yerel saatle 19.00'da (Türkiye saatiyle 22.00) sona erecek.

Ülkede en son 30 Ocak 2022'de yapılan seçime katılım, 2019'daki seçimlere oranla artsa da yüzde 52 düzeyinde kalmıştı. Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, halka sandığa gitmesi çağrısını yineleyerek, "Halkın iradesinin yerini hiçbir şey alamaz" demişti.

Ne olmuştu?

Portekiz'i 2015'ten bu yana yöneten Sosyalist Partili Başbakan Antonio Costa, özel kalem müdürü ve bakanlarından birinin adının şüpheli olarak karıştığı bir yolsuzluk soruşturmasının ardından 7 Kasım 2023 tarihinde istifa etmişti. Portekiz'de savcılığın, hafta içerisinde Başbakan António Costa hükümetinin düşmesine yol açan yolsuzluk soruşturması kapsamında yaptığı dinleme kayıtlarında Başbakan Antonio Costa'nın adını Ekonomi Bakanı António Costa Silva ile karıştırdığı ortaya çıkmıştı. Olayın davanın sanıklarından birinin avukatının sorgulama sırasında durumu fark etmesi üzerine anlaşıldığı bildirilmişti.

Ulusa sesleniş konuşması yapan Costa, masum olduğunu belirtmiş, erken seçimlerde dördüncü dönem için aday olmayacağını dile getirmişti. Costa, Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'nın talebiyle marta kadar geçici başbakan olarak kalmayı kabul etmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler portekiz seçim