Polonya'dan 50 Rus milyarder ve şirketlerine yaptırım kararı

Polonya hükümeti aralarında Rus enerji devi Gazprom'un da yer aldığı 50 Rus milyarder ve şirketlerine yaptırım kararı aldı.

Rusça Gazprom logosu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Polonya'nın 50 Rus milyardere ve şirketlerine yaptırım kararı alındığını açıkladı. Bakan Kaminski, listenin ilerleyen günlerde genişleyeceğini söyledi.

Listedeki kişiler arasında Alfa Bank'ın kurucu ortağı ve en büyük hissedarı olan milyarder Mikhail Fridman, alüminyum kralı olarak anılan Oleg Deripaska ve Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky'nin kurucusu Eugene Kaspersky bulunuyor. Yaptırımlar arasında varlıkların dondurulması ve adı geçen kişiler için Polonya'ya giriş yasağı yer alıyor. 

ENERJİ DEVİ GAZPROM LİSTEDE

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı listede yer alan şirketler arasında enerji devi Gazprom, kimyasal ve gübre üreticisi Akron, kömür ticaret şirketleri SUEK Polska ve KTK Polska mevcut. Gazprom'un, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Yamal boru hattının Polonya bölümünün sahibi olan EuRoPol Gaz'da azınlık hissesi bulunuyor.

Polonya bu ay, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından ortaklaşa uygulanan yaptırımların ötesinde, Rus kuruluşlarının varlıklarını dondurmasına ve Rusya'dan kömür ithalatını yasaklamasına izin veren bir yasa çıkarmıştı. Ülkede hükümet mayıs ayına kadar Rus kömürü ithal etmeyi ve 2022'nin sonuna kadar Rus petrolünü kullanmayı sona erdireceğini açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)