Polonya'da halkı enflasyondan korumak için vergiler indiriliyor

Enflasyon oranlarının son 20 yılın en yüksek seviyelerine çıktığı Polonya'da hükümet, halkın alım gücünü korumak için harekete geçti. Bir dizi kalemde vergi indirimi ve gıda paketi yolda.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da hükümet, vatandaşların son 20 yılın en yüksek seviyelerine tırmanan enflasyonla başa çıkabilmesi için bir dizi karar aldı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, bir dizi vergi indirimi getireceklerini ve bir gıda alışverişleri için bir programla halka para yardımı yapacaklarını açıkladı.

Buna göre Polonya'da benzin, doğalgaz ve enerjideki vergilerde indirime gidilecek; aynı zamanda, 10 milyar Polonya Zlotisi (2.4 milyar dolar) değerinde bir programla hanehalkına gıda alımı için teşvik sağlanacak. Yeni kararları basın toplantısında açıklayan Morawiecki, "Polonya hükümeti, enflasyondaki bu artışı yumuşatmak ve tampon olmak için harekete geçiyor" ifadelerini kullandı.

AB üyesi Polonya'da yıllık tüketici enflasyonunun ekim ayında yüzde 6.8 ile 2000'li yılların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Merkez Bankası üç hafta önce politika faizini 0.75 puan artırarak yüzde 1.25 seviyesine yükseltmişti. Bankadan yapılan açıklamada, enflasyonun orta vadede yüksek kalma riski bulunması nedeniyle faiz artışına gerek görüldüğü belirtilmişti. Para birimi olarak euroyu kullanmayan diğer orta Avrupa ülkeleri Çek Cumhuriyeti ile Macaristan'da da enflasyonu düşürmek için faiz artışına gidildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Polonya enflasyon faiz