Polonya'da bir yazar Cumhurbaşkanı'na 'moron' dediği gerekçesiyle yargılanacak

Polonya'da Jakub Żulczyk isimli senarist, Facebook paylaşımında Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya 'moron' diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanacak. Żulczyk, "Uzun zamandır bu ülkede yazdıkları için yargılanacak ilk yazarım" dedi.

Andrzej Duda
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da bir yazar, sosyal medya paylaşımında Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya 'moron' diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Duda'nın geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Joe Biden'ın seçimleri kazanmasının ardından yaptığı yorumlar üzerine, Facebook paylaşımında "Andrzej Duda bir morondur" yazan senarist Jakub Żulczyk'in 'kamuoyuna hakaret' suçlamasıyla yargılanacağı belirtildi. Kendisine yöneltilen suçlamaları ilk kez sosyal medya aracılığıyla öğrendiğini söyleyen Żulczyk, "Sanırım uzun zamandır bu ülkede yazdıkları için yargılanacak ilk yazarım" dedi.

'ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME'

Savcılıktan yapılan açıklamada, Żulczyk'ın cumhurbaşkanına karşı 'hakaret olarak tanınan bir terim kullandığı' savunuldu. Açıklamada, "Sanık, geçtiğimiz yıl 7 Kasım'da sosyal paylaşım sitesinde Polonya Cumhurbaşkanı'na karşı hakaret olarak tanınan bir terim kullandı ve kamuoyuna hakaret etmekle suçlandı" denildi. Żulczyk'in savunmasında, 'hakaret etmediğini yalnızca cumhurbaşkanının eylemlerinin eleştirel bir değerlendirmesini yaptığını' söylediği kaydedildi.

Polonya'nın muhafazakâr lideri Duda, geçtiğimiz yıl ABD'de Biden'ın galibiyetinin açıklanmasının ardından 7 Kasım'da attığı bir tweette ABD Başkanı'nın 'Seçiçiler Kurulu'nun adaylığını beklediğini' söylemişti. Bu paylaşıma atıfta bulunan Żulczyk ise, 'Seçiciler Kurulu adaylığı' diye bir şey olmadığını ve buradan gelecek resmi onayın sembolik nitelikte olduğunu belirtmişti. Żulczyk, Facebook üzerinden "Joe Biden ABD'nin 46'ıncı başkanıdır. Andrzej Duda bir morondur" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)