Polonya'da 29 kedi kuş gribi oldu: Temaslılar gözetim altına alındı

Dünya Sağlık Örgütü, Polonya genelinde kuş gribi olduğu tespit edilen 11 kedinin hayatını kaybettiğini, 14'üne ise ötenazi yapıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Polonya'da 29 kedinin kuş gribi olarak da bilinen H5N1 virüsüne yakalandığını, bunlardan 11'inin öldüğünü, 14'üne ise ötenazi yapıldığını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Polonya'nın 27 Haziran'da DSÖ'ye ülke genelinde kedilerde yaşanan olağandışı ölümlerle ilgili bildirim yaptığı, 11 Temmuz itibarıyla 46 kedi ve bir karakulaktan alınan numunelerin incelenmesinin ardından bunlardan 29'unun H5N1 virüsü testinin pozitif olduğu bilgisi paylaşıldı.

TEMASLILARIN GÖZETİM SÜRESİ SONA ERDİ

Kuş gribine yakalanan kedilerden 11'i yaşamını yitirirken, 14'üne ötenazi yapıldı. Kedilerin virüse maruz kalmasının sebebi henüz tespit edilemedi. Konuyla ilgili epidemik araştırmalar sürüyor. Kuş gribine yakalanan kedilerin temaslısı olan kişiler henüz semptom bildirmezken, temaslılar için gözetim süresinin sona erdiği açıklandı.

Kedilerde etkili olan kuş gribinin insanlar arasında bulaşma riski düşük, sahipleri ile koruyucu kişisel ekipman kullanmadan virüslü kedilere yaklaşan veteriner gibi kişilerde ise düşük ve orta olarak değerlendirildi. Kedilerin daha önce kuş gribi enfeksiyonuna maruz kalmaları rapor edilse de Polonya, ülke genelindeki geniş bir coğrafi alanda çok sayıda kedinin H5N1 virüsüne yakalanmasını bildiren ilk ülke oldu.

DSÖ, Polonya'daki durumu takip etmeyi sürdürürken, bölgesel kuruluşlar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Polonya'daki diğer ortak kuruluşlarla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ediyor. (DIŞ HABERLER)