Murat Yetkin yazdı: Yunanistan ve AB ile uzlaşma ekonomiye nefes aldırabilir

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Doğu Akdeniz nedeniyle gerilen ilişkilerin ardından gelen Türkiye ile Yunanistan ve Avrupa Birliği diyalog çağrılarını analiz etti. Türkiye'nin bu süreçte atacağı adımın önemine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle Türkiye ekonomisi üzerindeki baskı ağırlaşırken, dolar 7,70, euro ise 9 lira seviyesine gelmiş durumda. ABD Büyükelçisi David Satterfield’ın, Türkiye'nin yaklaşık iki yıldır ABD'li ilaç şirketlerinin alacaklarını ödemediklerini belirterek,  “Borçlarınızı ödemezseniz şirketler ilaç göndermeyi kesebilir” uyarısı, durumun vahameti ortaya koydu.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, 'Yunanistan ve AB ile uzlaşma ekonomiye nefes aldırabilir' başlıklı yazısında, şu noktalara dikkat çekti:

Konu artık Türkiye’nin AB üyeliği meselesi olmaktan çıktı; şu anda konu Türkiye’nin AB ile yani Batı demokrasileriyle bağlantılı kalabilmesi. Bu hem Türkiye (ve Türkiye’de siyasi ve ekonomik demokrasi kalitesinin yükselmesini umut edenler) hem göç tehdidi altındaki AB hem de aslında Doğu Akdeniz ve Ortadoğu ülkeleri bakımından önemli.

Oruç Reis’in “bakım” gerekçesiyle geri çekilmesi CHP ve diğer muhalefet partilerince “taviz” olarak eleştirildi. Taviz olmadan uzlaşma olmuyor, önemli olan tavizin tek taraflı olmaması ve ulusal çıkarlara halel getirmemesi.

Uluslararası ilişkilerde uzlaşma, güvenli yatırım ortamının asli unsurlarından. Bu nedenle ekonomik sıkıntılara çözüm olmaz ama nefes aldırabilir. Yoksa ekonominin sadece diplomatik uzlaşma ile çözülemeyecek kadar yapısal, ağır sorunları var.

YETKİNREPORT.COM'DAKİ YAZININ TAMAMI