Yeşiller Partisi kuruldu: 'Son çıkışı arıyoruz'

“Evimiz yanıyor! Bu yangını söndüreceğiz!” diyerek harekete geçen Yeşiller Partisi, kuruldu. İklim krizi başta olmak üzere barış, demokrasi ve toplumsal cinsiyete ilişkin sorunlara karşı özgürlükçü ve radikal politikalar geliştirmeyi amaçlayan partinin eş sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, “Yokoluştan önceki son çıkışı yakalamak, Yeşilleri Türkiye’de de büyütmek için yola çıktık” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye siyasi hayatına 2020 yılının 9 ayında 18 yeni siyasi parti daha katıldı. Kuruluş çalışmalarını tamamlayan ve bugün (21 Eylül) itibari ile İçişleri Bakanlığı’na başvuru yaparak siyasi parti statüsü kazanan son parti 110 kurucu üyesi ile yola çıkan Yeşiller Partisi oldu.

10 BAŞLIKTA YEŞİL İLKELER: ÖZGÜRLÜKÇÜ VE RADİKAL POLİTİKALAR 

Eş sözcülüğünü Koray Doğan Urbarlı ile Emine Özkan’ın üstlendiği parti, iklim krizinin siyasi ve ekonomik etkilerine karşı özgürlükçü ve radikal politikalar geliştirmeyi amaçlıyor. “Evimiz yanıyor! Bu yangını söndüreceğiz” diyerek çalışmalarını başlatan parti, 10 başlıkta oluşturdukları ilkeleri şu şekilde açıklıyor:

“Doğaya uyum, iklim krizi ile mücadele, barış ve şiddetsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve feminizm, küresel mücadele, yerel ve doğrudan demokrasi, sürdürülebilirlik, adil paylaşım, özgür yaşam ve çoğulculuk.”

.

URBARLI: 'BİR YILDIR ÇALIŞMA YAPIYORUZ'

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, dünyanın yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu, iklim krizinin toplumsal ve siyasi yapıyı, ekonomik ilişkileri ve dinamikleri temelden sarstığını söyledi. Yaklaşık bir yıldır parti hazırlıkları içerisinde olduklarını ifade eden Urbarlı, parti kurma sürecine ilişkin, “Daha önce bir Yeşiller Meclisi’miz vardı; ancak partileşme kararı alındı. Bu süreçte yaptığımız çalışmalarımızla 55 kadın 55 erkek olmak üzere 110 kurucu ile yola çıktık. Önümüzdeki günlerde örgütlenme çalışmalarımıza devam ederek, Türkiye’de artık bir Yeşiller Partisi var" dedi.

'YEŞİLLERİ BÜYÜTECEĞİZ'

Yeşillerin, uluslararası siyasette karşılığı olduğuna ancak Türkiye’de henüz yeni olduğuna dikkat çeken Urbarlı, bazı ülkelerde cumhurbaşkanlığına yükselen Yeşiller olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yeşiller daha çok ekoloji politikasını hedef alan, bunun yanında barış, demokrasi, özgürlük gibi politikaları da bünyesinde bulunduran, uluslararası siyasette de karşılığı olan bir yapı. Bizim parti kurmadaki amacımız iklim krizinin yanı sıra toplumsal cinsiyet, demokrasi, özgürlük gibi konularda da çalışma yürütebilmek. Var olan krizlere karşı çözüm önerisi sunmak, temsil ettiğimiz düşüncelerin siyasi arenada karşılığını vermek için bu partiyi kurduk. Yeşiller, yeni koşulların belirlediği bu yeni dünyanın bilinci içinde, toplumu geleceğe hazırlayan, doğru çözüm ve politikaları geliştirmek için öncülük eden bir rehber olmayı amaçlıyor. Yeşilleri Türkiye’de de büyüteceğiz.”

'YOKOLUŞTAN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞI YAKALAMAK İÇİN HERKESİ ÇAĞIRIYORUZ'

Türkiye’de uzun vadede iklim krizi başta olmak üzere barış, demokrasi, yerinden yönetim gibi konulara ilişkin çalışma yapacaklarını ifade eden Urbarlı,

“Yeşiller olarak, bilim insanlarının, iklim hareketinin ve genç aktivistlerin çağrılarına kulak veriyor, iklim krizini durdurmak ve etkilerini azaltmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Yeşiller Partisi olarak yok oluştan önceki son çıkışı yakalamak için yola çıkıyoruz. Çoğulculuğa dayanan, çeşitliliği zenginlik sayan, şiddetsizliği temel alan, doğrudan demokrasiyi hedefleyen ve katılımcılığa dayanan şenlikli bir yapı kuruyoruz. Yeşillerin temel ilkelerine inanan herkesi hayal ettiğimiz dünya gibi bir parti olma yolunda beraber yürümeye, evimizdeki yangını hep birlikte söndürmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Yeşiller Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden sonra siyasetin 'yeşil' kulvarındaki ikinci parti oldu.