Murat Yetkin: Bir hâkim, bir savcı, Bir Düğün Gecesi ve kuvvetler ayrılığı

Gazeteci Murat Yetkin, kısa süre önce evlenen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı, Adalet Ağaoğlu'nun 'Bir Düğün Gecesi' kitabını ve 18 Eylül'de ölen ABD Yüksek Mahkemesi üyesi Ginsburg'u yazdı. Yetkin yazısında yeni kitabından da kısa bir bölüm sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında, üç gün önce ölen ABD Yüksek Mahkemesi üyesi hâkim Ruth Bader Ginsburg ile iki gün önce evlenen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı konu edindi.

Yazısında, yayına hazırladığı yeni kitabından da kısa bir bölüme yer veren Yetkin, ABD halkının Ginsburg'un ölümüyle yas tutmasına değindi ve "Türkiye’de hangi yargı üyesi ardından ABD’deki Ginsberg kadar üzülen, ağlayan çıkacak?" sorusunu sordu. Kısa süre önce evlenen Kocaman'ın kariyerinden bölümler aktaran Yetkin, Kocaman'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmesini ve nikah şahitleri listesindeki bakanları da yazdı. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

" 'Bir Düğün Gecesi', 14 Temmuz 2020’de vefat eden roman yazarımız Adalet Ağaoğlu’nun en bilinen romanı. 12 Mart 1971 darbesi fonunda ordu, siyaset, iş dünyasından farklı, hatta karşıt görüşteki kişilerin bir düğün gecesinde bir arada bulunuşları üzerine kurgulanmış güzel bir romandır, okumamış olanlara öneririm.

Başsavcı Kocaman’ın evlilik törenini Ağaoğlu’nun romanındaki sahneden ayıran birkaç özellik var.

Birincisi, o roman 12 Mart darbesi sonrasında oluşan ittifakları insan ilişkileri üzerinden anlatıyordu.

İkincisi, o romanın kurgulanmasında yargı üyelerinden çok ordu, siyaset ve iş dünyası vardı.

Üçüncüsü, romandaki düğün gecesinde farklı görüşler ittifak içinde olsalar da çarpışıyordu.

Kocaman’ın nikah şahitleri aynı hizada duruyor, bir görüş ayrılığı yok.

Kuvvetler ayrılığına gelince, herhalde 12 Eylül generalleri gibi yargı, yasama, yürütme yerine kara, deniz, hava kuvvetlerinin ayrılığını anlayacak değiliz.

Bağımsız ve tarafsız yargımıza güvenebiliriz, değil mi?

Merak ettiğim bir konu var yine de: Türkiye’de hangi yargı üyesi ardından ABD’deki Ginsburg kadar üzülen, ağlayan çıkacak? Ne dersiniz?"

YAZININ TAMAMI