Duvar Arkası: Davutoğlu doğu anketini Kılıçdaroğlu ile paylaştı

Davutoğlu hangi bölge ile ilgili seçmen anketlerini Kılıçdaroğlu'na gösterdi? Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yavaş-İmamoğlu yorumu... İktidara göre seçim kanunu değişikliği neden muhalefete vurmaz? Yeni siyasi partiler rekor kırıyor... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

DAVUTOĞLU: DOĞUDA OYLARIMIZ YÜKSELİYOR

Geçtiğimiz hafta siyasiler arasında dikkat çeken temaslardan biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesiydi. Kılıçdaroğlu’nun beraberinde 4 parti yöneticisi ile yaptığı ziyaret yaklaşık 2.5 saat sürdü. Her iki taraf da ziyareti yeni parti kurulması dolayısıyla “Hayırlı olsun” ziyareti olarak değerlendirdi. Taraflar her ne kadar görüşmede ittifak konusunun gündeme gelmediğini söylese de ziyaret, “ittifaka giden yolda bir diyalog zemini yaratma çabası” olarak nitelendirildi. Edindiğimiz bilgilere göre güncel gelişmelerin ele alındığı görüşmede Davutoğlu da partinin teşkilatlanma süreci hakkında CHP heyetine bazı bilgiler verdi. Bu bilgiler içinde dikkat çeken vurgulardan biri Davutoğlu’nun doğu ve güneydoğu seçmeninden gördükleri ilgiye dair sözleriydi. AK Parti’nin doğudaki oylarının düştüğünü söyleyen Davutoğlu, kimi oy oranları da paylaştı, Gelecek Partisi’nin oylarının Doğu’da yükseldiğini anlattı.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI: İMAMOĞLU MU, YAVAŞ MI?

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’den gelen açıklamalara bakılırsa Türkiye’de seçimler zamanında, yani 2023 yılının kasım ayında yapılacak. Cumhur İttifakı üyeleri ve adayı ile ilgili de soru işareti yok. Ama aynı durum muhalefet için geçerli değil. Muhalefet cephesinde hem ittifakın yapısı hem de cumhurbaşkanı adayının kim olabileceğine dair çok sayıda senaryo var. Millet İttifakı yeni partilerle genişleyebilir ya da sağ partiler arasında 3. bir ittifak kurulabilir. Aynı belirsizlik cumhurbaşkanı adayı ile ilgili de sürüyor. Muhalefet ortak aday mı çıkaracak yoksa 2018 seçimlerinde olduğu gibi her parti kendi adayıyla mı yarışa katılacak? Bu belirsizliğe karşın muhalefet cephesinde cumhurbaşkanı adayı olarak çok sayıda isim konuşuluyor. Uzun süredir gündemde olan eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP’nin 2018 seçimlerindeki adayı Muharrem İnce bilinen isimler... Yerel seçimlerden bu yana İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş da bu listede, üstelik en üst sıralarda yer alıyorlar. Hatta diğer adayları tamamen liste dışı bırakıp, “İmamoğlu mu Yavaş mı?” değerlendirmeleri yapılıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Dostlarla iktidar olacağız” söylemi dikkate alındığında adayın tek başına CHP tarafından belirlenme ihtimali yok ama “İmamoğlu mu, Yavaş mı?” sorusuna yine de yanıtlar var. Kişilerden bağımsız olarak en çok şu yorum yapılıyor: "Mansur Başkan evet çok beğeniliyor ama 5.5 milyonluk şehirde, Ankara’da Melih Gökçek’i yendi. İstanbul’da ise Ekrem Başkan Erdoğan’ı yendi!"

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK MUHALEFETE YARADI!

Meclis’in yeni yasama yılının en önemli çalışmalardan birinin seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik olması bekleniyor. MHP’nin transfer yasağı ile gündeme getirdiği değişiklik önerisi kapsamında AK Parti’de de kapsamlı bir çalışma başladı. AK Parti Genel Merkezinde kurulan komisyonun seçenekli bir değişiklik teklifi hazırladığı, Cumhurbaşkanlığında da ayrıca bir çalışma yürütüldüğü konuşuluyor. Hazırlanan teklifin MHP ile de görüşüldükten sonra ekim ya da kasım ayında Meclis’e sunulması durumunda 2021 yılı sonu için erken seçime gidileceğinin de kesinleşeceği konuşuluyor. Muhalefet partileri çalışmayı, “İktidarın oyları eriyor, oyunun kurallarını lehlerine değiştirerek iktidarın devamını sağlamaya çalışıyorlar” diye yorumluyor. Cumhur İttifakı’nın paydaşları ise yapılan çalışmanın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin gerekliliği ve bu yeni sisteme uyum olarak görüyor. Muhalefetin eleştirilerini ön yargılı bir bakış olarak değerlendiren bazı kurmaylar 2018 seçimleri öncesi seçim kanununda yapılan değişiklik ile ittifakların önünün açıldığını, bu değişikliğin de en çok muhalefete yaradığını hatırlatıyor, “olası bir değişikliğin muhalefeti engellemek için yapılacağı iddiaları asla doğru değil” diyor.

YENİ SİYASİ PARTİDE REKOR: 8 AYDA 17 PARTİ KURULDU

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı faaliyette olan siyasi parti sayısını güncelledi. 10 Eylül 2020 tarihli verilere göre, 2020 yılının 8 ayında 17 yeni siyasi parti kuruldu. Bu partiler kuruluş sırasına göre Anadolu Birliği Partisi, Aydınlık Geleceğin Partisi, Merkez Ana Partisi, Barış ve Eşitlik Partisi, Güç Birliği Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Yeniden Birlik Partisi, Umut Partisi, Yeni Yol Partisi, Değişim ve Demokrasi Partisi, Yenilik Partisi, Cumhuriyet ve İstiklal Partisi, Güzel Parti, Cesur Düşünce Partisi, Kuvayi Milliye Partisi ile Doğru Parti oldu. 2020 yılında kurulan bu 17 parti ile toplam siyasi parti sayısı ise 97’ye çıktı. Önümüzdeki aylarda da yeni partiler kurulabilir ama bu tablo bile yeni siyasi parti sayısında rekor anlamına geliyor.