Erdoğan: Ekonomimizi rayına oturttuk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Sigorta'nın tanıtım töreninde konuştu: "Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin avantajlarını en iyi şekilde kullanarak hamdolsun ülkemizi bugünlere kadar getirdik... Ekonomimizi yeniden rayına oturttuk." Erdoğan korona tedbirlerine de değinerek "Bu dönemde vazgeçin şu düğünlerden" dedi. Hazine Bakanı Berat Albayrak ise ekonomideki toparlanmanın yakın dönemde hissedilmeye başlanacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Sigorta'nın tanıtımı için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende konuştu. Erdoğan şu mesajları verdi:

STRATEJİK HAMLE: Tarihi bu program nedeniyle sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Gelecek nesillere güçlü bir ekonomi bırakmak için Varlık Fonu'nu kurmuştuk. Kuruluşundan bu yana Varlık Fonu güçlü bir portföye ulaştı. Bugün de sigorta sektörüne vizyon kazandıracağına inandığım stratejik bir hamleyi hayata geçiriyoruz.

BÜYÜK BİRLEŞME: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme Kurumu'nu kurarak kritik bir adım attık. Ziraat Sigorta, Halk Sigorta, Güneş Sigorta, Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik bundan sonra Türkiye Sigorta çatısı altında hizmetlerine devam edecek. Bu büyük birleşme ile Türk sigortacılık sektörünü çok daha güçlü ve rekabetçi bir yapıya kavuşturduğumuza inanıyorum. Reel ekonomiye ve piyasaya da önemli katkıları olacaktır.

BÖLGESEL GÜÇE YAKLAŞTIK: Birbirini tamamlayan 6 köklü kamu faaliyetimizin bir çatıda toplanması sektöre yeni bir dinamizm kazandıracaktır. Türk sigortacılığının en önemli sorunu yeni ürün geliştirmekte zorlanmasıdır. Sigortacılık hizmetleri, istikrarlı büyümeye katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemde sektörde hem sigorta hem de emeklilik tarafından önemli gelişmeler yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye'den bölgesel güç bir sigorta şirketi çıkarmaya bir adım daha yaklaştığımızı düşünüyorum.

HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK: Covid-19 insanlığın son asırda karşılaştığı en büyük sağlık krizidir. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülke bu krize hazırlıksız yakalanmıştır. Maddi olarak bizden üstün olan ülkeler temel ihtiyaçların teminine kadar birçok ürüne ulaşmakta zorluk yaşadılar. Dünya artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yeni bir döneme girmiştir. Covd-19 hayatımızın her alanını derinden sarsmıştır. Ekonomiden turizme kadar pek çok alanda salgının artçı şoklarını hala hissediyoruz.

POZİTİF AYRIŞTIK: Salgının sarsıcı etkisinin daha iyi anlaşılması ile uluslararası kuruluşlar büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gitmek durumunda kalmışlardır. Ekonomide 2020'nin ikinci çeyreğinde Japonya yüzde 10, Almanya 11,7, İngiltere yüzde 21,7, İspanya yüzde 22,7 daralmıştır. Türkiye ilk çeyrekte 4,4 büyüyen Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 9,9 daralma ile bu ülkelerden pozitif ayrışmıştır.

ESNAFIMIZI KORUMAYA ALDIK: Esnafımız ve vatandaşımızı salgının etkilerine karşı korumaya aldık. Ne sağlık sisteminin çökmesine, ne kamu sisteminde aksaklık yaşanmasına, ne de ekonominin tamamı ile durmasına izin verdik. Türkiye gerçeklerinden kopuk, fevri kararlar almak yerine soğuk kanlı kararlar ile süreci yönettik. Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin avantajlarını en iyi şekilde kullanarak hamdolsun ülkemizi bugünlere kadar getirdik.

YATIRIMLARA HIZ VERDİK: Sel gider izi kalır derler, dünyayı kasıp kavuran bir salgından sıfır hasarla çıkmak mümkün değildir. Biz bu süreçten asgari etkilendik. Kamu ve özel sektörümüzdeki yatırımlara hız verdik. Ekonomimizi yeniden rayına oturttuk. Ağustos ayındaki veriler yakalanan ivmenin sürdüğüne işaret ediyor.

REKOR KIRDIK: Ekonmik güven endeksi 62,9'dan yüzde 85,2 seviyesine çıktı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı 65.5 seviyesinden ağustos ayında 73 seviyesine yükseldi. Son zamanlarda finansmana sağladığımız desteklerle konut ve otomobil satışlarında rekor kırdık. Otomobil satışları temmuz ve ağustos ayında yüzde 62 seviyesinde yükseldi. İhracatımızdaki toparlanmanın sürdüğünü de görüyoruz.

ÖNEMLİ BİR GELİŞME: Firmalarımızın aldığı yeni siparişlerde, ihracat siparişlerinde gözle görülür iyileşmeler yaşanıyor. Ülkemize gelen turist sayısının ilk 8 ayda 10 milyon sınırına ulaşması bir diğer önemli gelişmedir. Bankacılık sektörümüzün oldukça sağlıklı bir görünüme sahip olduğunun altını çizmek istiyorum.

VAZGEÇİN ŞU DÜĞÜNLERDEN: Salgın yeni fırsat pencerelerini de açmıştır. Ülkemiz inşallah salgın sürecinden diğer alanlarla birlikte ekonomide de güçlenerek çıkacaktır. Milletimizi bir kez daha "Tamam" diyerek sloganlaştırdığımız temizlik, maske, mesafe önlemlerine uymaya çağırıyoruz. Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden. Buralardan aldığımız olumsuz haberler bizi üzüyor. Nikah törenleri ile bu işleri bitirelim. Özellikle sigara olayına da gelin bu dönem ara verin; içmeyin, kendinize acıyın. Bizi sizi seviyoruz ve o yüzden acıyoruz.

BERAT ALBAYRAK: CİDDİ ŞEKİLDE HİSSEDİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da törende yaptığı konuşmada "Yakın dönemde toparlanmanın, ekonominin tüm paydaşları, vatandaşlarımız nezdinde ciddi şekilde hissedilmeye başlandığına şahit olacağız" dedi.

Albayrak özetle şöyle konuştu:

SEKTÖRE YÖN VERECEĞİZ: İlk günden itibaren sigortacılık sektörüne ilişkin hedefleri belirlerken sigorta ve emeklilik sektörü ne kadar yüksek düzeyde fon sağlarsa, o kadar büyük katkı sağlamış olacak. Bugün dünyada 39. sırada sigortacılık sektörümüz. Şu an hedeflerin gerisinde. Sigorta ve emeklilik sektörleri kritik öneme sahip. Yakın zaman içinde yeni ekonomi planımızda da önce SDDK'yı sonra TürkRey'i kurduk. İşte kamu sigorta ve emeklilik şirketlerinin birleşmesinden doğan Türkiye Sigorta reformist hareketlerden birisi olacak. Türkiye Sigorta sektöre yön verecek, bölgesel ve küresel rekabette güçlü bir piyasa oyuncusu olacak. İstikrarlı büyümenin devamlılığı adına önemli bir misyon üstlenen Türkiye Sigorta'nın önümüzdeki dönemde global marka olma hedefiyle ülkemizi daha etkin bir yere taşıyacağından eminiz.

İSTİHDAMA DAYALI BÜYÜMEYE DEVAM: Finansal piyasalarda iyileşmeye katkı sağlaması noktasında daha ciddi bir noktaya ulaşacak. Türkiye güçlü ekonomisiyle dünya ekonomilerinin krizden geçtiği bu dönemde yatırım ve projelerine hatta stratejik hedeflerine hız kesmeden devam ediyor. Bir yatırım malı olan bir sermaye malı olan fonlama açığı oluşturmayan altını kenara koyduğumuzda cari açığımız düşmeye devam ediyor. Katma değerli üretime ve istihdama dayalı büyümeye devam ediyoruz." (HABER MERKEZİ)