İYİ Partili Çıray: Bilim Kurulu tutanaklarını açıklayın

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Covid-19 Bilim Kurulu’nun çalışmaları hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorular yöneltti. "Bilim Kurulu kararları tutanaklara geçirildi mi ve bu tutanakları halka açmayı düşünüyor musunuz?" diye soran Çıray, tutanakların bir an önce kamuoyunun bilgisine açılması gerektiğini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Covid-19 Bilim Kurulu’nun çalışmaları hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorular sorarak, Bilim Kurulu tutanaklarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

'BİLİM KURULU TAVSİYELERİ TAM OLARAK UYGULANMADI'

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun ilk vakanın ortaya çıktığı 11 Mart tarihinden iki ay önce olası salgın riskine karşı oluşturulduğuna dikkat çeken Çıray, "Türkiye’de salgının yayılmasından en büyük etkiye sahip olduğu bilimsel olarak doğrulanmış Umre ziyaretçilerinin karantina altına alınması sırasında bir dizi hata yapılmıştır. Bu sırada Bilim Kurulu’nun yeni rejimin işleyiş düzeni yüzünden kendisinden beklenen işlev görevleri yerine getiremediği görülmüştür. Salgının ilk dalgasının nispi gerilemesinin yaşandığı 10 Mart 2020 ile 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında Bilim Kurulu’nun tavsiyelerinin uygulamaya tam olarak yansıtılmamış olması endişelerimizin yersiz olmadığını ortaya koymuştur. Yani Bilim Kurulu kararları tutanaklara geçirildi mi ve bu tutanakları halka açmayı düşünüyor musunuz?" dedi.

‘YENİ NORMALLEŞME SÜRECİ’ HEKİMLERİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ'

AK Parti yönetiminin 1 Haziran’da başlattığı ‘normalleşme’ sürecinin salgının bittiği izlenimi yarattığı ve vatandaşları rehavete sürüklediğini belirten Aytun Çıray, şunları söyledi:

“AKP 1 Haziran 2020 tarihinde vatandaşlarımızda salgın sanki başladığı gibi bitivermiş kanaati uyandıracak, onları rehavete sürükleyecek şekilde ‘yeni normalleşme’ süreci başlattı.

Başlattıkları olağanüstü hızlı, tedbirsiz ve ihtiyatsız normalleşme, pandemi dinamiklerini bilen biz hekimleri dehşete düşürdü. Bu dönemde gördük ki, Bilim Kurulu’nun sürecin yönetimindeki etkisi sanıldığından çok daha az. Bu durum medyada da ciddi bir şekilde gündeme gelmeye başladı. Meselenin ciddiyetinin ve vahametini ortaya koyan şey ise, yakın zamanda bazı Bilim Kurulu üyelerinin ‘görüşlerini söyledikleri ama dikkate alınmadıkları’ yönünde medyaya yaptıkları açıklamalar olmuştur.”

'BU YAPI VE YETKİLER NASIL BELİRLENDİ?' 

Çıray, dayandırdığı gerekçelerle, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

1- Bilim Kurulu kararları tutanaklara geçirildi mi? Bu tutanak ve tavsiyeleri kamuoyunun bilgisine açar mısınız?

2- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun yapısı, görevleri, sorumlulukları ve yetkisi nedir? Bu yapı, görevler, sorumluluklar ve yetkiler nasıl belirlenmiştir?

3- Bilim Kurulu’nun kuruluş ve faaliyetleriyle ilgili düzenlemeler hangi mevzuat kapsamında gerçekleştirilmiştir?

4- Pandeminin vahametinin belirginleştiği süreçte mevzuatta gerekli inisiyatiflerin gerektiği şekilde ve zamanında alınmasını engelleyen eksiklikler olduğu tespit edilmiş midir? Bunların giderilmesi için Bilim Kurulu tarafından çeşitli planlar ve çözümler teklif edilmiş midir?

5- Bu çözüm ve planların dayandırabileceği genelgeler ve yönetmelikler var mı? Yoksa çıkartıldı mı veya bunun için harekete geçilmesi kararı alındı mı? (DUVAR)