Duvar Arkası... 'Beştepe'de iki insan boyu evrak imza bekliyor'

İki yeni parti Gelecek ve DEVA, İYİ Parti'ye komşu oldular... CHP'den ihraç edilen Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Meclis'teki parti sayısını 12'ye yükseltti... Beştepe imza yetiştiremiyor... Karara uymayan yöneticiye yanıt: "Canın sağolsun, uygulayacak bir arkadaşı getiririz..." Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

MUSTAFA KEMAL PAŞA İTTİFAKI!

AK Parti’den istifa eden eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi de eski bakan Ali Babacan’ın kurduğu Demokrasi ve Atılım Partisi de genel merkez binası için Çankaya İlçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’ni tercih etti. İki yeni parti bu tercihleriyle yaklaşık 3 yıl önce kurulan İYİ Parti’ye de komşu oldu. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’ne yerleşen 3 partinin genel merkez binaları arasında sadece 200-300 metre mesafe var. Genel merkezler bu kadar yakın olunca komşuluk ilişkisi de beraberinde geldi. Mahalleye ilk yerleşen İYİ Parti yöneticileri “Hoşgeldiniz” ziyareti için mahalleye yerleşme sırasına göre önce DEVA’yı daha sonra Gelecek Partisi’ni arayarak, “Müsaitseniz size oturmaya geleceğiz” diyerek randevu talep etti. Hemen programlar yapıldı, ilk ziyaret de geçtiğimiz hafta DEVA Partisi’ne gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde de aynı şekilde Gelecek Partisi ziyaret edilecek. Söz konusu ziyaretler her ne kadar “komşuluk ziyareti” olarak değerlendirilse de parti koridorlarında, “Mustafa Kemal Paşa İttifakı” esprilerine neden oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, katıldığı bir televizyon programında, ''DEVA ve Gelecek Partilerini Millet İttifakı'nda görmek isterim" sözleri dikkate alındığında komşuluk ilişkisinin ittifaka dönüşmesi de sürpriz olmayabilir.

MECLİS’TE PARTİ SAYISI 12’YE ÇIKTI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletvekilliği seçiminde de siyasi partilerin ittifakla seçime girmesinin önünü açtı. Sistem fiili olarak yüzde 10 barajını ortadan kaldırdığı için Meclis’e AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin yanı sıra ittifak kurulan İYİ Parti, Demokrat Parti, BBP ve Saadet Partisi temsilcileri de girdi. Böylece 24 Haziran seçimleri sonrası 5’i grup olmak üzere toplam 8 siyasi parti Meclis’te temsil edilmeye başlandı. Bu arada geçen iki yılda bazı milletvekilleri partilerinden istifa ederek başka siyasi partilere katıldılar. Böylece Türkiye İşçi Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi ile Demokrasi ve Atılım Partisi de Meclis’te temsil edilmeye başladı. Bu partilerin temsiliyetiyle birlikte Parlamento’da siyasi parti sayısı 11’e çıktı. Artış devam ediyor. En son CHP’den ihraç edilen Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da Yenilik Partisi’ni kurdu ve Meclis’te bulunan parti sayısı 12’ye yükseldi. Meclis her ne kadar yeni sistemde tarihinin en işlevsiz Meclisi olarak nitelendirilse de bu siyasi parti sayısı ile tarihe geçmiş görünüyor.

BEŞTEPE’DE İKİ İNSAN BOYU EVRAK İMZA BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şeker kotasının belirlenmesinden fındık taban fiyatına, acil kamulaştırma kararlarından okullara kömür dağıtımına, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasından Ayasofya’nın ibadethaneye dönüşütülmesine, kamu kurumlarında binlerce atamadan Meclis’ten çıkan kanunların onaylanmasına kadar her gün onlarca karara imza atıyor. Kayıtlara göre yeni sistemde geçen 2 yıl içinde 3 bine yakın Cumhurbaşkanlığı kararı çıktı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Meclis’ten çıkan kanunların onaylanması, genelgeler gibi birçok evrak eklendiğinde atılan toplam imza sayısını bilmek mümkün değil. Kulislerde Cumhurbaşkanlığının da buna yetişemediği söylenirken, “Beştepe’de imzalanacak evrak sayısı iki insan boyunu aştı” deniliyor.

KAMU YÖNETİCİLERİ ARASINDA RESTLEŞME!

Duvar Arkası’nda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sorunlarıyla ilgili kulislerde konuşulanları aktarırken kamu kurumlarında alt-üst ilişkisinde yaşanan soruna işaret etmiş, ‘Bakanı da cumhurbaşkanı atadı beni de cumhurbaşkanı atadı’ diyerek Bakanın lafını geçiremediği genel müdürler olduğuna dair şikayetleri not etmiştik. Ama görünen o ki bu tavrı gösterenler arasında sert kayaya çarpanlar da var. Üst düzey bir kurum yöneticisi anlattı. Alınan bir karar tebliğ ediliyor ama karşıdaki yönetici buna karşı çıkıp uygulamayacağını söylüyor. Bunun üzerine yetkili, “Canın sağ olsun. Uygulamayacaksan, senin alınmanı sağlar, uygulayacak bir arkadaşı getiririz” diyor.